ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jordskalv i Västsverige – därför skedde det

Annica Ögren · 23 Jun 2018
Uppdaterad 25 Jun 2018
Jordskalv mäts från den här brunnen med sensor och GPS antenn. I Sverige finns 68 stycken sådana mätstationer.

Jordskalv mäts från den här brunnen med sensor och GPS antenn. I Sverige finns 68 stycken sådana mätstationer. Foto: Uppsala universitet/SNSN


Ett jordskalv har under lördagsmorgonen inträffat i Västergötland. Många boende i området kände av skalvet. Det är ovanligt”, säger seismolog vid Uppsala universitet, enligt Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

På lördagsmorgonen klockan 07.49 skedde jordskalvet med centrum ungefär åtta kilometer öster om Skara med en magnitud på 3,0 enligt Svenska nationella sesmiska nätet (SNSN), vid Uppsala universitet.

Jordskalvet skedde på 22 kilometers djup enligt seismologen Björn Lund, universitetslektor vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, skriver Expressen.

– Det är ovanligt här, ett skalv av den magnituden sker bara en gång per år ungefär i Sverige. Och när det sker på ett sådant djup så kan det kännas av på ganska stora geografiska områden, säger han till tidningen.

Husen skakade

Enligt boende i området som Aftonbladet pratat med är det många som känt av skalvet på lördagsmorgonen, där hela hus, möbler och inredning skakat.

Även hos räddningstjänsten i Skövde och Lidköping kändes skalvet av.

– Först började det bullra och sedan skaka. Jag upplever att det var ett kraftigt jordskalv, säger Henrik Ahlstrand, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Skövde, till Aftonbladet.

Skalvet pågick I ungefär 30 sekunder, för att sedan klinga av.

Aktivt område för skalv

Enligt Björn Lund beror morgonens jordskalv på att geologin i området ser annorlunda ut än i andra delar av landet. Området kring Vänern är relativt aktivt för skalv, då det utgör en så kallad reformationszon som för en miljard år sedan var mycket aktiv för jordskalv, trots att området ligger långt ifrån en jordsplattornas gränser.

– Eftersom det är en gammal reformationszon gör det att samma områden fortfarande rör sig även om det sker i mindre skala än för en miljard år sedan, säger han till Metro.

Det är också anledningen till varför man tidigare mätt jordskalv i området kring Värnen, Skövde och Falköping.

Ett annat sådant aktivt område i Sverige för jordskalv är i området kring Burträsk i Skellefteå.

Det Svenska seismiska nätet registrerar jordskalv ungefär två till tre gånger varje dag i Sverige, enligt Björn Lund, som också berättar att det i samband med skalv inte är ovanligt att höra ett ljud som liknar en åskknall.

– De flesta skalv är under 2,0 och då känner man dem normalt inte, säger Björn Lund.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro