ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jordskalv – så gör du om du eller en anhörig befinner sig i närheten

TT/Hugo Ewald · 21 Jul 2017
Uppdaterad 21 Jul 2017
Skadorna efter nattens jordbävning blir tydliga i dagsljuset. En svensk uppges ha mist livet på den grekiska ön Kos, rapporterar AP.

Skadorna efter nattens jordbävning blir tydliga i dagsljuset. En svensk uppges ha mist livet på den grekiska ön Kos, rapporterar AP. Foto: Michael Probst/AP


På många håll i världen inträffar jordskalv väldigt ofta. Även om de flesta är för svaga för att göra någon skada är det bra att vara förberedd om man är i eller ska till ett skalvtätt område.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du befinner dig på en plats som kan drabbas

• Öva. Kolla var brandsläckare, nödutgångar, återsamlingsplatser och annat akutrelaterat finns på exempelvis hotellet du bor på. Och se till att även barn vet var man ska ta vägen i en akutsituation.

• Ha en ”akutväska”, gärna en liten ryggsäck, packad och lättillgänglig. Den kan innehålla nödransoner av vatten och mat, första hjälpen, ficklampa eller stearinljus, sax, kniv, rep, visselpipa. Kopior av pass och andra värdehandlingar. Kontanter i små valörer.

• Kontrollera var huvudreglage för el, gas och vatten är placerade och hur man stänger av dem.

• Om du har möjlighet att justera möbleringen, gör det med sunt förnuft. Inga tunga föremål högt upp i bokhyllor, och inga rangliga möbler som kan trilla över soffor, sängar och dylikt. En bra uppgift för barnen är att kontrollera så att det går att krypa in och gömma sig under stabila möbler som bord.

• Om ett skalv väl kommer varar det bara i ungefär en minut. Men tiden man har på sig att söka skydd är ännu kortare – det handlar om sekunder. Att vara utomhus, och inte nära höga byggnader, är självklart bäst. Men rusa inte ut i panik. Undvik hissar, även trappor kan vara farliga. Om man inte hinner ut omedelbart, sök skydd i dörröppningar eller under stabila möbler. Håll avståndet till fönster och annat lättsplittrat glas.

• Om man är i bil: Stanna vid sidan av vägen, på en så öppen plats som möjligt. Lämna inte fordonet.

• Efteråt: Var beredd på efterskalv. Sådana är vanliga, men oftast lindrigare än det första, stora skalvet. Var också beredd på bränder, som i många fall ställer till större förödelse än jordbävningen i sig. Lyssna på radio. Prova om mobilnät och andra uppkopplingsmöjligheter fungerar för att kontakta nära och kära.

Om en anhörig befinner sig på en plats som drabbats

• Kontakta dina anhöriga via de medel som är möjliga: telefon, sms, sociala medier, för att se om de är säkra.

• Gäller det särskilt stora händelser tillhandahåller Facebook i regel en funktion som gör att du som befinner dig på en krisdrabbad plats kan markera dig som säker. Gå in på personen eller personernas facebookvägg för att se om de har gjort det. Du kan kolla sociala medier som Twitter och Facebook för att se om din anhöriges namn förekommer.

• Du kan också kontakta lokal polis eller UD för att se om de eventuellt skulle ha information om din anhörige.

Källor: Sweden abroadSvenska nationella seismiska nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro