ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Josefin om sin IBS: Jag vill inte vara fastkedjad vid toaletten”

sara zettergren · 12 Jun 2016
Uppdaterad 12 Jun 2016

För tre år sen fick Josefin diagnosen IBS. Sen dess har hon ätit många olika mediciner och testat flera dieter men ingenting har hjälpt. I dag är hon sjukskriven.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: privat / Simon Turner/Alamy (montage)

Josefin har fått diagnosen irritable bowel syndrome, IBS, tre gånger av tre olika läkare och har levt med sjukdomen i tre år. IBS är en magsjukdom som innebär att man har en känslig tarm. Typiska symptom är att man har magont, får förstoppning eller diarré samt att man haft besvären under en längre tid. För Josefin började det med att hon hela tiden fick akuta smärtor och det har sedan dess bara blivit värre.

– På en bra dag måste jag sitta på toaletten i två timmar efter att jag ätit frukost. Sen äter jag inget förrän det är dags för middag och efter middagen får jag sitta i ungefär en timme på toaletten.

Josefin är idag sjukskriven. Hon kan inte gå ut och träffa kompisar eller hitta på något om hon inte struntar i att äta. 

– Om jag ska gå ut så måste jag svälta mig själv hela dagen och trycka i mig så mycket medicin som möjligt. Så fort jag får känslan av att jag kanske behöver gå på toaletten så har jag 20 sekunder på mig att hinna till toan.

►LÄS MER:  Expertens tips: Så hanterar du din IBS

Efter att ha testat flera mediciner och olika dieter så känner sig Josefin hopplös.

– Medicinerna fungerade i början men sen har min kropp blivit van vid medicinen så den kämpar emot.

Efter att varken medicin eller dieter har fungerat så vill Josefin göra en stomioperation som innebär att man opererar in en stomipåse i magen som gör att avföringen förs ur kroppen genom stomin och sedan samlas upp i påsen. Operationen görs oftast om ens tarmar skadats och man har svårt att gå på toaletten.

– Jag har tagit upp det med min läkare flera gånger men de säger tvärnej och menar på att man kan få hudskador.

► LÄS MER:  Kvinnor lever längre – men sämre

Enligt Greger Lindberg, Professor gastroenterologi på Karolinska institutet, så ska man aldrig operera någon med IBS.

– Att operera personer med IBS är dumt eftersom de generellt blir sämre när de gör någon typ av magsäcksoperation. Det kan leda till fler komplikationer och stomi är ingen behandling mot IBS.

Han tillägger dock att har man problem med inkontinens, vilket Josefin har, kan det vara ett alternativ att göra en stomioperation.

Även om Josefin är medveten om komplikationerna som kan komma med stomi så är hon övertygad om att det vore bättre än hur hon lever idag.

– Det handlar om att välja mellan att gå ut eller sitta hemma, träffa kompisar eller sitta hemma eller att gå ut med hunden eller sitta hemma. Jag vill inte vara fastkedjad vid toaletten.

► LÄS MER: Så påverkar egentligen gröna kaffebönor din vikt

klar

Artikellänk är kopierad

sara zettergren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro