ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Josefina, 38, var nära döden – räddades av amerikanska stamceller

Emelie Nilsson · 29 Maj 2017
Uppdaterad 28 Maj 2017
Josefina Viira har i dag brevkontakt med den amerikanske donatorn och hoppas att de ska kunna träffas inom kort.

Josefina Viira har i dag brevkontakt med den amerikanske donatorn och hoppas att de ska kunna träffas inom kort. Foto: Privat


Det började med ett sår i munnen som inte ville läka. Ett par månader senare var småbarnsmamman Josefina Viira diagnosticerad med leukemi och trodde inte att hon skulle överleva sommaren. Då räddades hon av stamceller från en amerikansk donator.

klar

Artikellänk är kopierad

2012 levde Josefina Viira ett hektiskt liv i Stockholmsförorten Sollentuna. Hennes två barn var ett och 2,5 år gamla och familjen var mitt uppe i en renovering av huset. Samtidigt drogs hon med ett sår i munnen som aldrig ville läka.– Jag gick länge och hade fruktansvärt ont. Samtidigt var jag supertrött men tänkte att det var normalt eftersom jag ju är småbarnsmamma, säger Josefin Viira.

I samband med sonens halsfluss insjuknade Josefina Viira i hög feber. Det visade sig att hennes sänka var skyhög och hon fick diagnosen lunginflammation. Men några dagar senare blev hon snabbt sämre och fördes akut till sjukhus där ett benmärgsprov visade på AML, akut myeloisk leukemi.– Jag såg flera personer där på sjukhuset som hade cancer men jag levde i förnekelse. Så när de berättade det för mig blev det helt nattsvart. För mig var den diagnosen lika med att man dör på en gång, säger Josefina Viira, som sammanlagt blev kvar på sjukhuset i fem veckor.

Läkarna satte snabbt in cellgifter men när de inte fick bort hela sjukdomen ville de genomföra en transplantation av blodstamceller. Problemet var bara att någon matchning inte fanns att finna i Sverige, i Europa eller någon annanstans i världen, bland annat efter att ha sökt i Tobiasregistret. Ett besked som nästan kändes tyngre för Josefina Viira än själva diagnosen.– När jag fick diagnosen kändes det som att det fanns vägar att gå framåt men när de inte hittade någon donator var det som att allt tog slut, säger hon.

Det såg mörkt ut för Josefina Viira som under våren 2013 allt mer började ställa sig in på att inte få se sina barn växa upp, när telefonen plötsligt ringde och läkarna meddelade att de hittat en matchning– i USA. I juli 2013 fick Josefina Viira den amerikanske donatorns blodstamceller intransplanterade och elva dagar senare kunde läkarna se att transplantationen hade fungerat.– När de ringde och berättade om donatorn gick jag från den absoluta botten till att fullständigt sväva på moln, nu fanns det ju en chans att det skulle gå vägen, säger hon.

I dag är Josefina Viira friskförklarad från sin leukemi och lever ett normalt liv med man och barn. Hon berättar att hon fått en annan syn på livet och nu uppskattar vardagslivet på ett nytt sätt.– Jag vill inte göra något äventyrligt, jag vill bara leva Svenssonliv.

Så sent som förra veckan var Josefina Viira hos läkaren som meddelade att allt ser bra ut och att hon nu inte behöver komma tillbaka förrän om ett år. Visst finns det en viss risk för återfall men det är inget hon vill tänka på.– Jag tänker inte gå och oroa mig för det. Det förstör glädjen av att leva och jag har bestämt mig för att leva mitt liv fullt ut.

Tobiasregistret inleder på måndag en kampanj, Sharing is caring, för att få fler att anmäla sig som donatorer.

pil
Det här är Tobiasregistret

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal i väntan på en stamcellsdonator.

• Tobiasregistret matchar patienten med en lämplig givare i Sverige eller utomlands och varje år utförs cirka 250 blodstamsdonationer i Sverige.

• Tobiasregistret har över 80 000 registrerade donatorer men målet är att bli dubbelt så många, bland annat genom kampanjen Sharing is Caring som inleds måndagen den 29 maj.

• En fjärdedel av patienterna i behov av en transplantation kan få den genom en familjemedlem. För tre fjärdedelar av patienterna finns det inga matchningar i familjen och man försöker då istället att hitta en matchning genom Tobiasregistret.

pil
Så donerar du stamceller

• För att kunna registrera dig ska du vara mellan 18 och 35 år gammal, detta för att få ett så bra resultat som möjligt och för att en donator ska kunna finnas kvar länge i registret.

• Registreringen sker genom att du anmäler dig på tobiasregistret.se, därefter får du ett topsnings-kit hemskickat där du lämnar ett salivprov som sedan skickas in för analys. Därefter finns du i registret i väntan på en matchning men det är inte säkert när eller ens om donationen kan bli aktuell.

• Om det bli aktuellt med en donation kan det gå till på två sätt:1. Ditt blod tas ut, filtreras i en maskin för att utvinna stamcellerna, och därefter sätts det in igen genom den andra armen.2. Benmärg plockas ut genom höftbenet under sövning.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro