ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Journalisten Jamal Khashoggi bekräftad död – det här har hänt

Alexandra Andersson · 20 Okt 2018
Uppdaterad 20 Okt 2018
Journalisten Jamal Khashoggi blev 59 år gammal.

Journalisten Jamal Khashoggi blev 59 år gammal. Foto: TT


Den 2 oktober försvann journalisten Jamal Khashoggi i samband med ett besök på den saudiska ambassaden i Turkiet. Natten till lördagen svensk tid bekräftade Saudiarabien det som omvärlden redan misstänkt: Khashoggi är död.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem var Jamal Khashoggi?

Jamal Khashoggi var en framstående saudiarabisk journalist som är känd för att bland annat ha bevakat Sovjetunionens invasion av Afghanistan och Usama Bin Ladens väg till makten. Khashoggi hade länge en nära relation till den saudiska kungafamiljen och var under en period även regeringens rådgivare. Men efter att ha hamnat i onåd hos makten lämnade han förra året landet för att leva i exil i USA. Sedan dess har han varje månad skrivit kolumner för Washington Post, där han bland annat uttrycker kritik mot Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hans styre.

I sin första kolumn skrev journalisten att han var rädd för att gripas av kronprins bin Salman som hade tagit över makten i landet tidigare samma år.

Jamal Khashoggi blev 59 år gammal.

Varför var Khashoggi på konsulatet?

Den 28 september besökte Jamal Khashoggi det saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta ut dokument som styrkte att han skilt sig från sin saudiska exfru för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö Hatice Cengiz. På konsulatet fick han besked om att han var tvungen till att återvända för ytterligare besök den 2 oktober. Enligt nära vänner till Khashoggi var han inte orolig eftersom mottagandet hade varit “väldigt varmt” under det första besöket, skriver BBC.

För säkerhets skull gav Khashoggi ändå sin fästmö två mobiler och uppmanade henne att ringa en rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utifall att han inte återvände från sitt besök.

Hatice Cengiz väntade utanför konsulatet i över tio timmar och kom även tillbaka morgonen därpå. Men Jamal Khashoggi återvände aldrig från sitt besök.

Vad hände på konsulatet?

Enligt turkiska myndigheter torterades och mördades Khashoggi av saudiska agenter under sitt besök på konsulatet i Istanbul. Enligt källor till BBC har Turkiet ljud- och videoupptagningar som bevisar deras anklagelse.

Turkiska medier har identifierat 15 misstänkta saudiska agenter som tidigt den 2 november landade med två olika flyg i Istanbul. Männen ska sedan ha checkat in på två olika hotell i närheten av det saudiska konsulatet. Övervakningskameror visar hur flera bilar kör in på området för konsulatet bara en timme innan Khashoggis besök. Männen lämnar därefter Turkiet i privatplan redan samma kväll.

Saudiarabien har däremot nekat till en inblandning i Jamal Khashoggis försvinnande under flera veckors tid.

I en intervju med Bloomberg News menade kronprins Mohammed bin Salman att Khashoggi själv hade lämnat konsulatet “efter några minuter eller en timme” och att de “inte hade något att dölja”.

Men den 20 oktober bekräftade statlig saudisk television det som omvärlden redan hade misstänkt: Jamal Khashoggi hade dött under sitt besök på konsulatet.

“Undersökningarna är fortfarande pågående och 18 saudiska medborgare har gripits”, säger uttalandet.

Enligt Saudiarabien ska Khashoggi ha avlidit under ett slagsmål med saudiska män på konsulatet.

En kommission som leds av kronprins Mohammed bin Salman har fått i uppdrag att utreda Khashoggis död och har en månad på sig att avlämna en rapport.

Hur har omvärlden reagerat på mordet?

Under natten mot lördagen svensk tid uttalade sig USA:s president Donald Trump om Saudiarabiens besked, och menade att han inte uteslöt sanktioner. Däremot vill han inte riva upp USA:s vapenavtal med Saudiarabien eftersom det skulle drabba amerikanska jobb.

– Vi kommer att prata med dem. Vi kan ha några frågor. Vi har några frågor, säger han.

I en intervju med Ekot i torsdags, innan Khashoggis död hade bekräftats av Saudiarabien, sa utrikesminister Margot Wallström att det var “fruktansvärt och helt oacceptabelt” ifall det stämde att Khashoggi hade mördats på konsulatet. Wallström menade även att det i så fall “måste få konsekvenser av ett eller annat slag”. Vilken typ av konsekvenser det handlade om ville hon inte gå in på vid tidpunkten då hon ansåg att det var för tidigt att uttala sig kring.

António Guterres, FN:s generalsekreterare, hälsar via sin talesperson att det nu behövs en snabb, ordentlig och transparent utredning som leder till att de ansvariga ställs till svars.

Sir John Sawers, den före detta chefen för Storbritanniens underrättelsetjänst MI6, säger till The Guardian att bevisningen pekar på det är kronprins Mohammed Bin Salman som ligger bakom Khashoggis död.

Jamal Khashoggis redaktör på Washington Post, Karen Attiah, är kritisk mot att Saudiarabien försöker få kollegans död att framstå som en olyckshändelse.

”#Khassogi mördades. Av saudiska män. På ett konsulat. Hans liv togs ifrån honom.”, skriver hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro