ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Journalister går in gratis utan att skriva

TT · 30 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Trots klara regler verkar många svenska journalister använda sin presslegitimation för att skaffa sig förmåner. Till exempel har 843 gått in gratis på Nationalmuseum hittills i år.

En av paragraferna i de svenska journalisternas regelbok Spelregler för press, radio och tv slår fast: Använd inte ställningen som journalist, eller presskortet, till att utöva påtryckning för egen eller andras vinning eller till att skaffa privata förmåner.En granskning som tidningen Journalisten har gjort visar att alla nog inte följer den regeln. 843 journalister har hittills i år använt presslegitimation för att komma in gratis på Nationalmuseum i Stockholm där entréavgiften är 80 kronor.– Jag har inte sett riktigt så många artiklar om museet, säger Anne-Marie Gustafsson, informationschef på Nationalmuseet, som nu börjar vidta åtgärder:

– Vi har börjat be journalister att skicka oss vad de skrivit, särskilt nu när vi har vår stora Roslin-utställning med en praktkatalog som kostar 400 kronor. På Gröna Lund har 479 journalister fått gå in gratis hittills i år. På Junibacken är siffran 275. Liseberg registrerar inte hur många journalister som använt presskortet.– Vi ska inte utnyttja vårt presskort på det här sättet och vi ska inte utnyttja vår ställning. Det är alldeles solklart, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén.

– Men det intressanta är inte hur vi journalister ser på det här, det viktigaste är hur allmänheten ser på oss. Får man intrycket att vi är några lättmutade jäklar så minskar trovärdigheten ytterligare, tillägger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro