ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Journalist/Nytt jobb

Stockholm Mona Johansson · 26 Apr 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu ljusnar det för den yrkesgrupp som haft de dystraste av dystra jobbprognoser – journalisterna. – Jobben finns överallt, både på morgontidningarna och kvällstidningarna, säger Eva Agrell – Lundh, annonsansvarig på facktidningen Journalisten. Sedan i höstas har en mindre högkonjunktur för platsannonser kunnat skönjas. – Så här i början av året är det många sommarvikariat som efterfrågas, men även de fasta tjänsterna tenderar att öka. Om det beror på att fyrtiotalisterna börjar gå i pension, det vet jag inte, säger Eva Agrell – Lundh. Rolf van den Brink, chefredaktör för branschtidningen Dagens Media håller med om att det råder högkonjunktur för journalister. – Det har även mediebranschen i stort märkt av, säger Rolf van den Brink. Massmedierna håller på att strukturera om sig, nya områden som till exempel Internet och digital tv utvecklas vilket gör att det kommer att krävas en speciell kompetens, som många gånger saknas idag. Även om webbtidningarna inte är lika personaltäta, tror Rolf van den Brink att ett flertal nya arbetstillfällen kommer genereras i arbetet med rörlig bild. – Det här gör att det kommer skapas nya redaktioner. Tidningsläsaren kommer i framtiden räkna med att även kunna se något i rörlig bild eller fördjupa sig på webben. I höstas startade journalisten Martin Ahlqvist tillsammans med två kollegor, samhällsmagasinet Fokus. Tidskriften innebar fjorton nya tjänster och en relativt stor budget för frilansmaterial. – Men konkurrensen bland journalister är mycket hård, säger Martin Ahlqvist. Det märker vi inte minst när vi anställer. Nästan alla har dubbla utbildningar: förutom en journalist-utbildning har man kanske en examen i ekonomi eller något liknande också.

Annika Henning

OBS! Bildred har fått en bildbyline på skribenten mejlade till sig från mig.

Fakta: Journalistyrket

För att jobba som journalist krävs inte alltid en formell utbildning. Att ha andra kompetenser, som t.ex. juridik och ekonomi värderas högt. Dock rekommenderar Svenska journalistförbundet en minst tvåårig akademisk utbildning i journalistik. Högskole-utbildningar finns i bl.a. Stockholm, Göteborg och Lund. Det finns även journalistutbildningar vid vissa folkhögskolor, t.ex. i Skurup och Kalix, inom Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) och fristående skolor, t.ex. Poppius.

Läs mer på Svenska journalistförbundets hemsida: www.sjf.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro