ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juan Manuel Santos: Legalisera cannabis”

Per Mikael Jensen · 24 Okt 2011
Uppdaterad 24 Okt 2011
Colombias president Juan Manuel Santos har bekämpat knarkhandeln och de karteller som styr den i många år.

Colombias president Juan Manuel Santos har bekämpat knarkhandeln och de karteller som styr den i många år. Foto: Felipe Caicedo/AP foto


Colombias president Juan Manuel Santos talar med Metro om Colombias krig mot knarkhandeln. Han vill se nya tag för att stoppa knarkvåldet. Legalisera mjukare knark, men bara om hela världen är med på det”.

klar

Artikellänk är kopierad

Han är en av de mest framstående narkotikabekämparna vi har. Han vill att resten av världen blir tuffare i kampen mot det hårda knarket, som heroin och kokain. Men, han säger också att en väg framåt vore att legalisera mjukare knark som cannabis, om det görs globalt. Möt Colombias president, Juan Manuel Santos, i en exklusiv intervju med Metro. – Världen måste diskutera nya angreppssätt. I princip tänker vi fortfarande som vi gjort de senaste 40 åren. Vi behöver mer samarbete och mer engagemang, inte bara från Latinamerika utan även från Europa och USA, som snarare är likgiltiga inför problemet, säger president Santos till Metro.Tror du att en legalisering av mjuka droger kan vara en väg framåt?– Ja, det kan vara ett svar, men förutsatt att alla gör det samtidigt. Om hela världen är med på det så stöder jag det.Men någon måste ta första steget?– Ja, och det kan inte vara jag. I Colombia är det här frågor om rikets säkerhet. Handeln med droger finansierar våldet och de kriminella grupperna här, jag skulle bli korsfäst om jag tog första steget. Santos har bekämpat knarkhandeln och de karteller som styr den i många år. På en nationell nivå har det varit lyckat, men kartellerna har i stället flyttat verksamheten till andra delar av Latinamerika. – Vi är troligen det land som lidit mest av knarkhandelns konsekvenser: våld, ekonomisk brottslighet, mord. Nu exporterar vi vårt kunnande om hur man bekämpar det till våra grannländer. Man måste ta ett helhetsgrepp på problemen och angripa det från flera håll, både finansiellt och mot deras sidogrenar, som vapenhandel. Och det måste ske globalt. Colombias krig mot knarkkartellerna har gjort stora framsteg de senaste 20 åren. Att döda den ökände knarkbaronen Pablo Escobar 1993 och gripa Calikartellens två grundare 2006 var viktiga pusselbitar i arbetet med att minska kartellernas grepp. Knarkrelaterat våld, som så länge plågat Colombia, är nu på nedgång. President Santos hoppas att världen kan bygga vidare på deras recept.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Mikael Jensen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro