ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juanes sjunger om ex-sex men har socialt engagemang

Jessica Carleson · 24 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Juanes "La camisa negra" (den svarta skjortan) spelas flitigt i svensk radio just nu.

Juanes "La camisa negra" (den svarta skjortan) spelas flitigt i svensk radio just nu. Foto: Reuters


klar

Artikellänk är kopierad

Latinovågen slutar inte med Shakira. Från hennes hemland Colombia kommer även Juanes, mångfaldigt Latin-Grammy belönad sångare och gitarrist som i söndags (2 april) spelade för ett utsålt Berns i Stockholm.Hans "La Camisa Negra" blev en stor hit även i Europa och har spelats tämligen flitigt i Sverige. Det svänger och handlar om att vilja ha sex med sin ex. Men Juanes kan man inte avfärda som smörsångare i amooore-träsket. Hans sånger är fyllda av socialt engagemang, särskilt för sitt älskade och sargade hemland. Budskapet riskerar dock gå många av hans icke spansktalande fans förbi, men Juanes har inga planer att börja sjunga på engelska.- Nej, att sjunga på spanska känns ärligast och närmast min själ. Jag vill dela med mig av min musik på ett sätt som känns naturligt – och det är på spanska.På Berns var den entusiastiska publiken också till mer än hälften spansktalande och mellansnacket gled över från bruten engelska till spanska, ofta riktad till den colombianska enklaven nära scenkanten. Men ingen behövde känna sig utesluten. Det svängde grymt och var oväntat rockigt emellanåt. Juanes år i Heavy Metalbandet Ekhymosis sitter i. Hur viktig är den europeiska marknaden för dig?- Den europeiska publiken är lika viktig för mig som alla andra. Jag vill bara sprida min musik. Om jag får chansen att spela i London, New York eller Stockholm ger jag alltid allt. Latinovågen har varit stark de senaste åren, med J.Lo, Ricky Martin och Shakira. Håller den i sig tror du?- Ja, latinokulturen växer sig stark både i USA och i Europa. Jag har märkt under turnen att intresset för latinomusiken har blivit mycket större.Vad är det som lockar?- Musiken är rik och har många influenser, det är ett nytt sound jämfört med musiken från USA och Europa.Du blandar själv många stilar.- Ja, det är en mix av colombiansk folkmusik, rytmer som abanjenatos, cumbia och bambucos, med mer moderna sound som rock, funk och hiphop. Jag försöker blanda alla dessa stilar.På Juanes skiva "Mi Sangre" (2004) som just återutgivits med fem bonuslåtar sjunger han duett med kanadensiskan Nelly Furtado. De har nyligen spelat in en ny låt ihop som kommer på hennes nya skiva i vår. Juanes nästa skiva kommer först i slutet av nästa år. Först ska han avsluta sin långa turné. Spelningen i Stockholm var den sista på denna tur, senare väntar England och USA igen innan han kan åka hem till Colombia och vila. Hur är det att spela för personer som inte begriper vad man säger?- Det är en annorlunda upplevelse. Men det coolaste är att folk tar till sig musiken och känslan. Det är som vi spansktalande känner för musik på engelska, vi förstår inte texterna men gillar musiken ändå. När jag skriver mina låtar börjar jag alltid med melodin, det är därifrån känslan kommer.

Men texterna är viktiga för dig?- Absolut, alla låtar jag skriver måste handla om min verklighet. Mina känslor, rädslor, det jag älskar och hatar. Inspirationen kommer från livet själv, min familj, mina döttrar, mitt land.Colombia är viktigt för dig?- Colombia betyder allt för mig, mitt väsen, min början och mitt slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro