ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jubel och dystra miner – så reagerade partierna

Metro och TT · 26 Maj 2014
Uppdaterad 26 Maj 2014

Så här lät det på partiernas valvakor efter EU-valskvällen.

klar

Artikellänk är kopierad

För Sverigedemokraterna var EU-valet mycket lyckat, med nästan tio procent av rösterna. Och partiledaren Jimmie Åkesson säger att man vill använda mandaten till att bli en del av motståndsrörelsen.

Med 5,3 procent av rösterna är FI klara för EU-parlamentet. Och Gudrun Schyman är säker på sin sak. FI kommer in också i riksdagen.

Socialdemokraterna gick varken fram eller tillbaka men får ett extra mandat i EU-parlamentet. Stefan Löfvén är nöjd men hade hoppats på några procentenheter till.

Moderaterna tappade 5,2 procentenheter och blev bara tredje största parti i EU-valet. Det är tungt att vara regeringsparti, sade Fredrik Reinfeldt som nu vill samla borgerligheten inför riksdagsvalet.

Miljöpartiet fick 15,3 procent och tre platser i EU-parlamentet och är näst största parti efter Socialdemokraterna. En fantastisk energi och glädje, säger Miljöpartiets toppkandidat Isabella Lövin.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro och TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro