ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jubilerande Lego hetare än någonsin

Tobias Berg · 13 Feb 2014
Uppdaterad 14 Feb 2014

Den lilla danska plastleksaken fyller 65 i år. Bit för bit har Lego byggt sig en plats i populärkulturen och nu, lagom till pensionen, verkar den sitta mer formgjuten än någonsin i vårt allmänna medvetande.

klar

Artikellänk är kopierad

1949 gjöts den första legoklossen i danska Billund och den har idag exakt samma design som patenterades 1958. Den enkla formen och funktionen tror många är hemligheten bakom Legos succé­. Bilden är från "Legofilmen" som har svensk premiär i dag, fredag.
1949 gjöts den första legoklossen i danska Billund och den har idag exakt samma design som patenterades 1958. Den enkla formen och funktionen tror många är hemligheten bakom Legos succé­. Bilden är från "Legofilmen" som har svensk premiär i dag, fredag.Foto: 2014 Warner Bros. Entertainment Inc

Hur har lego fått en så stor plats i populärkulturen?

Lego har gått från liten leksakstillverkare till globalt nöjesimperium. I dag är det Sverigepremiär för "Lego-filmen" med stjärnor som Will Ferrell och Morgan Freeman i rollistan. I filmen blandas legofigurer med stora populärkulturella fenomen, en strategi som företaget drivit sedan introduktionen av ”Star wars”-legot 1999. ”Star Wars”-succén följdes av ”Harry Potter”-lego, tv-spel och filmer. Plötsligt hade Lego nått ut till en ny generation av barn och räddat sin krisande ekonomi.

Är lego något för vuxna?

Lego är ingen barnlek eller åtminstone inte enbart. På internet finns mängder med forum där vuxna diskuterar Lego, delar med sig av sina byggprojekt och köper ”reservdelar”. Enligt Petter Åkesson på legoföreningen Swebrick köps mellan sju och nio procent av allt Lego av vuxna för eget bruk. En hobby som kombinerar kreativitet med sentimentalitet för barndomen.

– Det finns en inneboende egenskap i Lego som gör att om man har bitarna framför sig så vill man sätta ihop dem, säger Petter ÅkessonFinns det några kända legoentusiaster?

Ja massor, bland de mest kända hittar vi Brad Pitt, David Beckham och Will.i.am. I Sverige är den största legoprofilen höjdhopparen Stefan Holm. För David Beckham är Lego en lika stor njutning för honom som för barnen.

– De älskar också Lego. Precis som jag. Det senaste stora jag byggde var Tower bridge. Det var fantastiskt. Jag tror att lego hjälper mig att slappna av ibland, sa han nyligen i en intervju med Sunday Times.

Är Lego mer än en leksak?

Ja, legoklossen är även en konstikon. Konstnären Nathan Sawayas utställning ”Art of bricks”, bestående av skulpturer gjorda av tusentals legobitar, har turnerat jorden runt och visas nu upp på Discovery Times Square Museum i New York. Enligt Nathan Sawaya är styrkan i Lego att den tilltalar vår kreativitet och att nästan alla har en relation till det

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro