ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Judar upplever ökat hat: "Både från yttersta högern och yttersta vänstern"

Anton Gustafsson · 27 Jan 2019
Uppdaterad 28 Jan 2019
Judiska centralbyråns ordförande Aron Verständig upplever att antisemitismen i Sverige växt sig starkare.

Judiska centralbyråns ordförande Aron Verständig upplever att antisemitismen i Sverige växt sig starkare. Foto: TT.


På söndag är det minnesdagen av förintelsen. Samtidigt visade en EU-rapport så sent som i december att 90 procent av Sveriges judar upplever att antisemitismen ökat de senaste fem åren. En bild som judiska centralrådets ordförande Aron Verständig delar.

klar

Artikellänk är kopierad

Upplever ni ökade problem med antisemitism? 

– Ja det gör vi. Vi ser en förvärrad situation under de senaste åren. Vi delar helt klart bilden som EU:s byrå för mänskliga rättigheter fick fram i sin rapport, säger judiska centralbyråns ordförande Aron Verständig.

Judiska centralbyråns ordförande Aron Verständig Bild: Privat
Judiska centralbyråns ordförande Aron Verständig Bild: Privat

Vad är det era medlemmar råkar ut för? 

– Det vanligaste är verbala trakasserier, diskriminering och mobbing. Allvarliga händelser är mer ovanligt, men de förekommer. Till exempel fick en judisk kvinna i Lund sitt hem nedbränt förra året.

Hur känner era medlemmar för den här utvecklingen? 

– Det finns en väldigt stor oro kring den här samhällsutvecklingen. Tänker man tillbaka 10-15 år tillbaka talades det knappt om antisemitism i Sverige, den var i princip inte förekommande. Men nu har det blivit betydligt värre med ett antal uppmärksammade händelser. Till exempel den judiska föreningen i Umeå som var tvungen att lägga ner på grund av hot, attacken mot synagogan i Göteborg 2017 och nazistiska demonstrationer runt om i Sverige. Så det är självklart att det finns en stor oro.

Den 9 december 2017 attackerades synagogan i Göteborg av maskerade personer som kastade brinnande föremål mot byggnaden. Bild: TT
Den 9 december 2017 attackerades synagogan i Göteborg av maskerade personer som kastade brinnande föremål mot byggnaden. Bild: TT

Varför tror du att antisemitismen ökar? 

– Vi ser en utveckling både i Sverige och anda västerländska samhällen där det sker en ökar polarisering och ökad nationalism och det är sådant som spiller över i antisemitism. För grejen med antisemitism är att det är något gemensamt för krafter på både den yttersta högerkanten och den yttersta vänsterkanten. En annan grupp där antisemitismen också finns är i den våldsbejakande islamismen. Vi har betydligt fler människor i Sverige i dag som kommer ifrån Mellanöstern och Nordafrika och där är antisemitiska föreställningar mycket vanligare än här.

Vad borde göras för att motverka antisemitism tycker du? 

– Jag tycker att man borde satsa mycket på utbildning av barn och ungdomar.

Hur gör man för att på bästa sätt utbilda barn och ungdomar i den här frågan? 

– Man bör fortsätta och i ännu större utsträckning anordna resor till förintelseläger som till exempel Auschwitz. Förintelsemuseet som Stefan Lövfen lovade under förra mandatperioden är en jättebra idé för att öka medvetenheten. Sedan måste man också utbilda nyanlända, eftersom det kommer hit många från länder där antisemitism är väldigt vanligt. Man måste ta fram en bra utbildningsplan för att lära människor att sådant inte är acceptabelt här, i Sverige är alla lika.

Varför är det viktigt att uppmärksamma förintelsens minnesdag? 

– Den här dagen är inte bara till för oss judar, den är otroligt viktig för hela samhället. Den är till för att alla ska lära sig vad som händer när hat mot minoriteter går för långt. Det är viktigt att det finns en sådan här dag där alla får komma samman och dra lärdomar av historien för att säkra en bra framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro