ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juha Valjakkala släppt

TT · 25 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Trippelmördaren Nikita Joakim Foughantine, tidigare känd som Juha Valjakkala, har släppts på fri fot.

Foughantine har försatts i övervakad frihet på prov, meddelar det finländska Brottspåföljdsverket.Frigivningen gäller på prov till 1 juli då han friges villkorligt, enligt ett beslut av Helsingfors hovrätt.

I slutet av förra året beslöt Helsingfors hovrätt att benåda Foughantine. Nu har alltså Brottspåföljdsverket låtit honom lämna fängelset för att på prov träna sig att leva i det civila. Beslutet om benådning väckte stor uppståndelse i Sverige.Juha Foughantine, tidigare Valjakkala, dödade natten till den 3 juli 1988 tre personer i samma familj på kyrkogården i Åmsele i Västerbotten. Offren hittades morgonen efter och en veckolång jakt inleddes på Valjakkala och hans dåvarande flickvän.Båda greps på ett tåg i Danmark. I februari 1989 dömdes Juha Valjakkala till livstids fängelse och utvisning för morden. Han flyttades efter några månader över till ett finländsk fängelse där han avtjänat sitt straff fram till nu.

Ask vill inte kommentera

Justitieminister Beatrice Ask ville på måndagen inte kommentera frisläppandet i Helsingfors. När frågan om Åmselemördarens benådning väcktes hösten 2006 var hon dock mycket kritisk och gjorde klart att den svenska inställningen var att han inte skulle släppas.– Det är ett väldigt grovt brott som han är dömd för. Sedan har han fått avtjäna straffet i Finland eftersom vi har ett sådant utbyte. Han skulle inte fått nåd i Sverige med de regler vi har i dag, förklarade hon. Hon hoppades då också att Finland skulle ta hänsyn till den svenska inställningen.– Vi arbetar mycket inom EU att fler ska få avtjäna straff i sina hemländer och det bygger mycket på ömsesidigt förtroende. Det gör att jag har förhoppningen att de lyssnar på vad Sverige har för synpunkt i den här frågan, sade Ask.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro