ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juholt: Någon försöker skada mig

Leif Oldenburg, Josefin Svenberg · 10 Okt 2011
Uppdaterad 10 Okt 2011
Håkan Juholt förnekar att han redan 2009 ska ha blivit varnad angående den felaktiga hyresersättning som nu uppdagats. – Den uppgiften är en lögn, säger Juholt till TT.

Håkan Juholt förnekar att han redan 2009 ska ha blivit varnad angående den felaktiga hyresersättning som nu uppdagats. – Den uppgiften är en lögn, säger Juholt till TT. Foto: Scanpix


Socialdemokraterna skakas efter avslöjandet om Juholts felaktiga ­hyresersättning. Intern kritik och katastrofala förtroendesiffror. S-ledaren förnekar att han varnades redan 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit ett stormigt första halvår för Håkan Juholt som Socialdemokraternas partiledare. Svängningar i Libyenfrågan och nu senast den omdiskuterade skuggbudgeten har lett till intern kritik mot Juholt – och saken blev knappast bättre efter fredagens avslöjande. Under flera år ska S-ledaren, som har en månadslön på 144 000 kronor, ha tagit emot 160 000 kronor för mycket i hyresbidrag. – Nu blir det ännu mer uppförsbacke för partiet, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som har varit i kontakt med många socialdemokrater ute i landet under helgen: – Några är förbannade, andra är besvikna och väldigt ledsna på Juholt. De flesta vill att fokus ska vara på det politiska istället, men det här måste naturligtvis klaras av först. Monica Haider, Socialdemokraternas distrikts­ordförande i Kronoborg, säger så här till Svenska Dagbladet om bidragshistorien: – Det är alltid allvarligt att inte göra rätt för sig och det är klart att det här påverkar förtroendet. En undersökning som Novus gjorde i helgen visar att hela 52 procent av svenskarna har mycket ­lite eller ganska lite förtroende för Juholt – i maj var siffran 36 procent. S-ledaren själv har erkänt sitt misstag men förnekar bestämt uppgifterna om att han redan 2009 skulle ha blivit varnad vid en ­internrevision. – Den uppgiften är en lögn och den förs fram av någon som vill utnyttja detta tillfälle för att skada mig ytterligare lite grann, säger Juholt till TT. Riksenheten mot korruption ska nu granska ärendet och kommer inom kort besluta om någon förundersökning om misstänkt bedrägeri ska inledas eller inte.

"Han klarar inte en affär till"

Håkan Juholt har visat förmåga att lägga krokben för sig själv. Nu genom "Kulboaffären". Trots att han suttit i riksdagen i 17 år vet han inte hur hyresersättningen funkar. För de flesta är Juholt en mustasch. De vet lite om vad han står för. Chansen att möta statsministern i en publik debatt har uteblivit. När krisen växte i veckan gick S ut i en desperat debattutmaning mot Reinfeldt. När de skulle mötas i SVT hoppade S av i protest mot möbleringen. S-ledaren kämpar nu för att inte bli en historisk parantes. Han leder ett parti som minst av allt vill se en uppslitande parti­ledarstrid igen. Hade "Kulboaffären" kommit när Juholt var kandidat i vintras hade han varit rökt. Nu krävs nog något mer för att han ska få gå. Men efter de senaste dagarna betyder mer inte så mycket mer.Fotnot: Kulbo. Så beskrev Juholt när han tillträdde sin relation med sambon.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg, Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro