ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julbord för behövande besöktes av flera hundra människor

Göteborg TT · 26 Dec 2012
Uppdaterad 26 Dec 2012

Foto: Adam Ihse/Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Stadsmissionens julbord har blivit en tradition i Göteborg. I år var intresset från frivilliga så stort att volontärplatserna fylldes direkt.

Och i S:t Johanneskyrkan handlar det kanske lika mycket om gemenskap som om julskinka.

– Får det lov att vara lite glögg? frågar kvinnan utanför kyrkan. Hon är en av omkring 150 frivilliga som ordnar julbord och nyårsfirande åt behövande.

Inne i S:t Johanneskyrkan är det varmt och nästan fullsatt. Kyrkbänkarna har dragits åt sidan, för att ge plats åt all julmat och alla matgäster som behöver ha någonstans att ställa faten med skinka, sillinläggningar och lussekatter.

Käthe Persson har precis ätit klart.

– Detta är underbart. Det betyder allting, säger hon och berättar hur glad hon känner sig när hon kommer hem. Och hur livet känns lite mindre ensamt.

En tradition

För henne har julbordet blivit lite av en tradition de senaste åren.

– Vi kanske inte ser varandra på ett år. Och så ses man här. Det är väldigt socialt, och så pratar man över en bit mat, säger hon.

På julafton och juldagen sökte sig 650 människor hit.

– Och i dag vet vi inte hur många som kommer, säger diakonen Pia Pigg om annandagens gäster.

På hennes rum i kyrkan står en låda med valnötter redo att bäras ut. På skrivbordet finns ett schema över nästa högtid där det serveras mat i kyrkan: nyår.

Ökat engagemang

Det knackar på dörren. Någon erbjuder sin hjälp. Pia Pigg tar fram schemat. För även om det blev fulltecknat direkt så har några blivit sjuka, och luckor behöver fyllas.

Hon har en känsla av att engagemanget har ökat genom åren – så till den grad att hon blev tvungen att tacka nej till några som hörde av sig. Något hon beklagar.

Det knackar på dörren igen. Hon går ut. Kommer tillbaka med en kasse med mjukisdjur som någon vill ska få ett nytt hem.

Olika bakgrund Faten i kyrkan behöver fyllas på. I köket skivar Ingemar Ohlsson kallskuret och berättar att mycket av maten kommer från restauranger. Han har deltagit i flera år.

– Det är roligt. Man hjälper, säger pensionären med många år inom varvsindustrin.

Här finns också yrkesarbetande och studenter – på samma sätt som julbordets gäster har volontärerna olika bakgrund. Och ibland handlar det om att bryta traditioner. Hela familjer som vill hjälpa.

– Som vill göra något annat, säger Pia Pigg.

klar

Artikellänk är kopierad

Göteborg TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro