ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julbord för gottegrisar

metro · 11 Dec 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011
Låt inte traditionen hindra dig när du bakar julgodis. Prova en mjuk pepparkaka – eller varför inte pepparbollarna till höger? 

Låt inte traditionen hindra dig när du bakar julgodis. Prova en mjuk pepparkaka – eller varför inte pepparbollarna till höger?  Foto: Martin Hanner


klar

Artikellänk är kopierad

Julstök, lussekatter och ischoklad. Julen med dess högtider är full av smaskiga godsaker. Samla vänner och barn för att baka och stöka tillsammans. Sötsakerna är även bra som ”gåbortpresent”.Julborden ska digna av marsipantomtar, glaserade pepparkakshus och smaksatta kolor. Varför köpa? Hemlagat är bäst! Ja ja, det tar tid, men att julstöka tillsammans med barn och vänner ger julstämning och trevlig samvaro.

Och låt inte traditioner hindra dig från att pröva lite nytt. Metro inspirerar dig till goda och smakfulla bitar att njuta av i vintermörkret.ChokladgodisRecepten är många, men det mest traditionella är nog ischokladen. Klassiska chokladtryfflar är utmärkta att smaksätta. Varför inte spetsa med lite konjak, körsbärslikör eller kaffe? Marsipani god formMarsipan är den kreatives julgodis. Med lite konstnärlig finurlighet kan man forma det mesta med marsipan – julgrisar och granar, eller renar för den mer avancerade. Färgsätt med smält choklad och karamellfärgad glasyr. Ju(v)liga nötterNötter är utmärkta smaksättare i godis, choklad och finbröd. Extra     gott är att rosta dem i panna utan fett, till exempel med kummin, paprikapulver eller kanel.Saffran – julens krydda nr 1Saffran används inte bara till lussebaket. Den passar både i ischokladen och i julskorpan. Bästa sättet att få ut mesta smak av saffran är att blötlägga den på något sätt. Ostött saffran mosas i mortel med lite strösocker och till exempel några droppar konjak.Fruktig högtidKanderade äpplen är en favorit bland barnen. Klassiskt är torkade dadlar, fikon och stora russin, som kan doppas i smält choklad. PepparbakPepparkakssmaken kan upplevas på flera sätt: i pepparbollar, i en mjuk pepparkaka eller som botten i en pepparkakscheesecake.

Här är recepten på julens godsaker

Fler recept hittar du på www.menyse.com

MarsipanhjärtanEn sats ger cirka 25 stycken. Tid: 1 timme.0,7 msk smör2 msk vatten1,5 msk vetemjöl250 gram mandelmassa2 dl florsockerskal av 1 apelsin50 gram choklad strössel till garnering1. Koka upp vatten med smör. Vispa ner mjöl och låt sjuda tills degen släpper från botten. Häll över i en bunke och låt kallna.2. Finriv apelsinskal. Blanda apelsinskal, smulad mandelmassa och florsocker med smöret. Knåda samman till en jämn deg. Om degen är kladdig tillsätts mer florsocker.3. Kavla ut massan till ca 0,5 cm tjocklek. Stämpla ut hjärtan med pepparkaksform.4. Koka upp vatten i en kastrull och ställ en djup tallrik över. Smält choklad i tallriken.5. Pensla marsipanhjärtan med choklad.Garnera med strössel. Låt stelna, helst i kylskåp.

Chokladnougat med mandelströssel

En sats ger cirka 25 bitar. Tid: 35 minuter.250 gram sötmandel (1 påse)250 gram nougat250 gram mörk choklad25 småbrödsformar1. Skålla och skala mandel (inte nödvändigt).Finhacka mandeln.2. Rosta mandeln i panna utan fett i någon minut och utan att bränna. Rör om.Häll över på en tallrik.3. Koka upp vatten i en kastrull och ställ en passande djup tallrik över. Smält choklad och nougat i tallriken. Blanda ner merparten av mandeln.4. Ös upp i formar. Strö lite mandel över. Låt svalna och ställ sedan kallt.

Mjukchokladkola med apelsinsmak

En sats ger cirka 60 bitar. Tid: 45 minuter.50 gram smör3 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl sirap100 gram mörk chokladrivet skal av 1 apelsinsmörpapper1. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock. Rör om då och då.Koktid 20–30 minuter (till 124 grader). Testa genom att göra ett kulprov.2. Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. Ta av grytan från värmen. Chokladen får inte koka. Rör om tills chokladen smält helt.3. Klä en form med smörpapper. Häll smeten i formen. Låt kallna. Skär i bitar om cirka 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.Kulprov: Droppa lite av smeten i iskallt vatten. Kan du rulla smeten till en seg halvhård kula, så är kokningen klar.    Alla recept finns på Menyse.com.

Kanderade brända mandlar

En sats ger 3 dl godis. Tid 15 min.Ingredienser150 gram sötmandel (1 påse)150 gram strösocker0.5 dl vatten1 tsk mald kanelTillagning1. Lägg ingredienserna i en kastrull, gärna bredbottnad. Koka tills vattnet kokat bort och sockret kristalliserats (blivit torrt).Rör om då och då.2. Fortsätt att värma på tills sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare färgnyans, men bara så länge att det fortfarande ligger kvar som klumpar runt mandlarna. Rör om regelbundet.3. Lägg över mandlarna på en bricka.Skilj mandlarna från varandra med en gaffel, medan de svalnar.

Chokladnougat med mandelströssel

En sats ger cirka 25 bitar. Tid: 35 minuter.250 gram sötmandel (1 påse)250 gram nougat250 gram mörk choklad25 småbrödsformar1. Skålla och skala mandel (inte nödvändigt).Finhacka mandeln.2. Rosta mandeln i panna utan fett i någon minut och utan att bränna. Rör om.Häll över på en tallrik.3. Koka upp vatten i en kastrull och ställ en passande djup tallrik över. Smält choklad och nougat i tallriken. Blanda ner merparten av mandeln.4. Ös upp i formar. Strö lite mandel över. Låt svalna och ställ sedan kallt.

Mjuk pepparkakaEn kaka ger 12 bitar. Tid 1 timme.Ingredienser100 gram smör eller margarin2.5 dl strösocker2 ägg1 dl gräddfil0.5 dl lingonsylt3 dl vetemjöl2 tsk mald kanel1 tsk mald kardemumma1 tsk kardemummakärnor1 tsk mald kryddnejlika1 tsk mald ingefära1 tsk bikarbonatKakform, ströbröd, matfettTillagning1. Sätt ugnen på 175°C.Matfettet bör vara rumsvarmt.Smöra och ströbröa en kakform.2. Rör ihop matfett med socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.Rör ner gräddfil och lingonsylt.3. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke. Tillsätt mjölblandningen i den andra bunken och rör ut till jämn smet.Häll smeten i kakformen.4. Sätt in nertill i ugnen i 50-60 minuter.Stick ner en trästicka i smeten, dra ut och känn efter att stickan är torr (= klar).

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro