ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julen är inte förstörd – så gör du dina egna trillingnötter

kristin johansson och michael krantz · 17 Dec 2014
Uppdaterad 17 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Receptet som kommer göra dig till julaftons hjälte tar bara en timme att laga.
Receptet som kommer göra dig till julaftons hjälte tar bara en timme att laga.Foto: Michael Krantz

När trillingnöten plockades bort ur Aladdinasken rasade svenskarna. Men nu kan du rädda julen genom att göra egna trillingnötter – och varför inte lite polkagrisar också?

Därför försvann favoriten från Aladdinasken

Han säljer sina trillingnötter – för 2 000 kronor

TrillingnötterTidsåtgång: Ca 60 minuter

Ingredienser:100 g hasselnötter  ​400 g mörk choklad, 55 procent

Gör så här:  1. Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen i 200°C tills skalet mörknar och ser ut att lossna. Passa så att de inte bränns. Häll nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet. 2.  Hacka och smält cirka 100 gram av chokladen över  vattenbad. Vänd ner nötterna och fiska upp tre och tre med en gaffel. Lägg på bakplåts  papper och låt stelna. 3. Smält resten av chokladen  i en ny ren bunke över  vattenbad . Doppa varje trillingnöt och låt stelna på nya bakplåtspapper . Spara chokladen som blir kvar, dekorera trillingnötterna genom att spritsa tunna streck med chokladen som är sparad. Polkagrisar (Cirka 100 stycken)Tidsåtgång: Ca 60 minuter ​

Ingredienser:3 dl vatten 6 dl socker 2 tsk ättikssprit neutral olja 20 droppar pepparmyntsolja röd livsmedelsfärg

Gör så här: 1.  Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad rostfri kastrull. Koka massan till 155 grader, pensla ner sockerrester på kastrullkanten med lite vatten och en silikonpensel . 2.  Häll upp massan på en oljad marmorskiva (spara knappt 1 dl i grytan som färgas röd), smaksätt med pepparmyntsolja och vik massan från kant till kant med inoljade degskrapor i stål. 3.  När massan går att ta i (använd gummihanskar med lite olja på), drar du ut massan och viker ihop för att jobba in luft och få en silkesvit karamell . 4.  Jobba även med den röda karamellen , dela den i tre delar och gör röda band på den vita karamellen . 5.  Rulla och dra ut karamellen till 0,5 cm och klipp snabbt upp i centimeterstora bitar. Sprid ut på ett bakplåtspapper och låt svalna helt. Förvara torrt.

klar

Artikellänk är kopierad

kristin johansson och michael krantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro