ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julen är stressens högtid

Moa Kärnstrand · 4 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg

Mormor ska ha ­hemma­stoppad korv och sonen ny hockeyutrustning. Nu startar julstressen – som kan riva upp även den lugnaste av filbunkar. Vill du överleva helgerna gäller det att planera, enligt Metros expert.Står du varje år kvällen före julafton och försöker ­krysta fram de sista klapp­inköpen? Du är inte ensam.

Julen är svenskens stora stresshögtid och under helgerna som kommer ökar risken för hjärtinfarkt och andra sjukdomar som är relaterade till akut stress.– Det handlar om att vi blandar stress och alkohol och förväntningar och så träffar vi människor som vi inte träffat på länge, säger stressforskare Torbjörn Åkerstedt på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

I stressens spår följer våld, både hemma och på stan, och olyckor.– Självmorden ökar, människor tar livet av sig på grund av ensamhet. Vi har en idealbild av att man ska vara lycklig på julen och barnens ögon ska tindra, men när det inte fungerar bli många besvikna, säger Torbjörn Åkerstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro