ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julen förbjuds i Somalia – alla julfester stoppas

Ida Gustafsson · 23 Dec 2015
Uppdaterad 23 Dec 2015
Det är numera förbjudet för muslimer i Somalia att fira jul.

Det är numera förbjudet för muslimer i Somalia att fira jul. Foto: TT


Somalias regering förbjuder julfirande för landets muslimer. Landets säkerhetspolis har uppmanats att vara uppmärksamma och stoppa all form av otillåtet julfirande.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare i veckan rapporterade Metro att det är förbjudet att fira jul i Brunei, den som bryter mot reglerna riskerar där fem års fängelse.

► LÄS MER: Här kan den som firar jul dömas till fem års fängelse 

Nu har Somalia, som började tillämpa sharialagar 2009, beslutat sig för att införa samma förbud eftersom man anser att det inte går i hop med statsreligionen islam. 

– Sådant firande är på intet sätt besläktat med islam, säger en tjänsteman vid landets religiösa affärsministerium enligt The Independent.

Utländska medborgare i landet såsom FN:s eller Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor omfattas inte av förbudet, enligt BBC. Men hotell och andra allmänna platser har förbjudits att delta i festligheterna. 

I samband med att landet blivit lugnare efter åratal med inbördeskrig återvänder många somalier och tar med sig de västerländska sederna. Jul firas inte vanligtvis på bred front i Somalia, men det finns det som har firat jul som för att ha en ursäkt att ha en fest, skriver BBC. 

► LÄS MER: Ljusning för Somalia i en orolig värld 

Enligt BBC har förbudet införts i samband med att många somalier återvänder hem. All form av julfirande som upptäcks av landets säkerhetspolis kommer att stoppas, men det framkommer inte om den som brutit mot förbudet kommer att få något straff. 

Mogadishus borgmästare Yusuf Hussein Jimale har enligt BBC uppgett att julfester kan vara ett mål för islamistiska gruppen al-Shabaab som tidigare har attackerat flera av stadens hotell. 

► LÄS MER: Blodig attack mot lyxhotell 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro