ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Julia, 19, började köa i gymnasiet – så långa är studentbostadsköerna

Ida Gustafsson · 12 Aug 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017

Köerna till landets studentbostäder ringlar långa och för att få en studentbostad krävs flera års kötid i de största studentstäderna. Som minst får studenter vänta i ett års tid på en bostad. Jag ställde mig i kö under mitt andra år på gymnasiet” säger nyantagna lärarstudenten Julia Hellmers till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Hellmers ställde sig i i kö till studentboende för över två år sedan – när hon fortfarande gick i gymnasiet.
Julia Hellmers ställde sig i i kö till studentboende för över två år sedan – när hon fortfarande gick i gymnasiet.

Samtidigt som Julia Hellmers, 19, kommit in på lärarutbildningen i Uppsala började bostadsletandet. Först verkade det som att hon skulle bli inneboende hos en bekant, men då fick hon ett eget korridorrum på Rackarberget – efter 2,5 års kötid på Studentstaden.

– Jag ställde mig i kö under mitt andra år på gymnasiet. Och det är ju ett tips till de som tänker börja plugga, för då då har man mer fördelar, säger hon till Metro.LÄS MER: Fler får studentbostad i Lund

I Uppsala krävs det minst ett års kötid, uppåt tre år, för att få ett korridorrum via Studentstaden, skriver Hem och Hyra. 

Och det är liknande siffror i andra studentstäder. Men nya studenter i Lund, som registrerat sig som novischer (nybörjare), i AF Bostäders kö kan få förtur till korridorrum.

– Väldigt stor andel av uthyrningen går till novischer och deras förtur, så där har vi ingen kötid. Men exkluderar du den gruppen tar det ett år för att få ett korridorsrum, säger Claes Hjortronsteen, försäljningschef på AF Bostäder till Metro.

För att få ett korridorsrum hos SSSB i Stockholm får man räkna med minst ett års väntan.– Det är jättesvårt, tyvärr, att få ett studentboende i Stockholm och hos oss i början. Men kanske att det efter en termin är mer möjligt, säger Ingrid Gyllfors, vd på SSSB.LÄS MER: Nio tips – så räddar du din studentbudget 

Hos SGS Studentbostäder i Göteborg är kötiden 1,5 år för ett korridorrum och mellan 2-5 år för en lägenhet, enligt siffror från Hem och hyra. Mattias Axner, operativ chef på Studentbostäder Linköping berättar att de har cirka 400 lediga korridorsrum där nyantagna studenter har förtur. Och att det är högt tryck på de bostäderna som de har ute:– Men det är inte mer än vad det varit de senaste åren. I köpoäng behöver man i snitt för en bostad ligger på 600 poäng och man får en poäng om dagen. Det är ju ett tag, men så har det sett ut de senaste åren, säger Mattias Axner.

Bostaden i Umeå uppger i ett mejl till Metro att de har ett års kötid på sina studentboenden, men att söktrycket minskar i mitten av terminerna. Boplats Syd i Malmö, som förmedlar studentbostäder för MKB och Rikshem har vid terminsstart en genomsnittlig kötid på två år.

– I år har MKB valt att destinera en tredjedel till nyantagna. För dem har det inte krävt lika lång kötid, säger Krister Hjelm, chef Boplats Syd.

Blivande lärarstudenten i Uppsala, Julia Hellmers, är nöjd över att bostadsfrågan löst sig för hennes del.

– Jag hade till och med glömt bort att jag ställt mig i kön, så det var jättebra att jag kom på det. Jag hade egentligen inte tänkt att plugga i Uppsala först, men hade ställt mig i kö där för säkerhets skull.LÄS MER: Så gör du för att laga billigare mat: ”Ta fram experimentslustan” 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro