ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julia, 25, byggde sin egen kandidatexamen med fristående kurser

Anna Åslund · 14 Maj 2018
Uppdaterad 14 Maj 2018
Julia Åslund jobbar i dag som social media manager på byrån Nordic morning.

Julia Åslund jobbar i dag som social media manager på byrån Nordic morning. Foto: Privat/Unsplash


För Julia Åslund kändes det inte rätt att läsa ett redan färdigt kandidatprogram på universitetet. Med fristående kurser i bland annat surfing, litteratur och reklam byggde hon därför sin egen examen i medie- och kommunikationsvetenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Med flera kuggade tentor i bagaget och noll motivation bestämde sig Julia Åslund för att civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet inte var rätt för henne. När hon fick upp ögonen för den ettåriga kursen i medie- och kommunikationsvetenskap, förkortat mkv, väcktes för första gången tanken på att hon inte behövde läsa ett program för att få en kandidatexamen.

– Jag pratade med studievägledaren om hur det funkar rent praktiskt att bygga ihop ett eget kandidatprogram. Mina föräldrar undrade om det var bra att byta eftersom civilekonomprogrammet kändes mer tryggt och studievägledaren sa till mig att det var hård konkurrens i mediabranschen. Men jag hade mer ångest över att gå tillbaka till civilekonomlinjen än vad jag hade ångest över att inte få ett jobb i framtiden, säger Julia Åslund.

Julia lyssnade på magkänslan och hösten 2013 började hon på 60-poängskursen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linköpings universitet. Redan på uppropet kände Julia att hon och hennes nya klasskompisar hade gemensamma intressen och liknande uppfattningar av vad de ville jobba med i framtiden.

Om du vill bygga din egen kandidatexamen på 180 högskolepoäng krävs det att du läser 90 poäng i ett huvudämne. Därefter läser du 90 poäng valfria kurser.

– Jag läste mkv 1 och 2 i Linköping. Mkv 3 läste jag på distans samtidigt som jag gjorde praktik på en pr-byrå i Stockholm fyra dagar i veckan. Det hade inte gått om jag läste ett helt program. Praktiken öppnade upp en helt ny värld och många där är fortfarande några av mina bästa kontakter.

Julia hade sedan tidigare läst flera fristående kurser efter att ha pluggat i San Diego. De kurserna, till och med 7,5-poängskursen i surfing, kunde hon nu räkna in i sin kandidatexamen.

– Det bästa var att jag hade en större frihet i att kunna välja vad jag ville göra. Jag valde att läsa en kombination av kurser i kommunikation och det jag tyckte var intressant.

Efter att Julia tagit sina 90 poäng i huvudämnet gjorde hon en utbytestermin i München tillsammans med sina vänner från civilekonomprogrammet, som hon hållit kontakten med under hela studietiden. Där läste hon bland annat reklam och influencer marketing innan hon slutligen tog sin examen. Hon har aldrig ångrat att hon vågade ta steget och byta utbildning och tror att det kan vara en bra lösning för många som inte känner sig hemma i ett specifikt program.

– Mitt bästa tips är att lyssna på magkänslan. Känns det fel så är det ofta det. Det är viktigt att du litar på din egen förmåga. Ingen kommer att hitta dina kurser åt dig, på samma sätt som att ingen kommer att hitta ett jobb åt dig. Men om du brinner för det du gör kommer du tycka att det är kul.

I dag jobbar Julia som social media manager på byrån Nordic morning och flera arbetsgivare har poängterat att hennes cv sticker ut ur mängden just på grund av hennes mångsidiga utbildning. Direkt efter att hon tog examen fick hon jobb på en PR-byrå i London och hon tycker att det är tråkigt att så många varnande henne för att ge sig in i mediebranschen i början.

– Den höga konkurrensen var det som skrämde mig mest, men om du har en bra blandning av kurser, utlandserfarenhet och praktik så är du den största konkurrenten av alla.

pil
Julia Åslunds 5 tips till dig som vill bygga en egen kandidatexamen

• Gör research. Läs på om vad det innebär att plugga fristående kurser och skapa din egen examen. Du kommer själv ha ansvar för att söka till olika kurser och se till att du läser tillräckligt många högskolepoäng.

• Lyssna på magkänslan. Det är okej att ta in andras råd, men i slutändan är det bara du som vet vad som känns rätt för dig. Gör inte något som känns fel.

• Argumentera för din sak. Om nära och kära ifrågasätter dina studieval, oavsett om det gäller typ av utbildning eller hur du vill läsa den, är det bra att du kan motivera varför du tänker som du gör.

• Plugga det du tycker är kul. Då blir skolan lättare och du kommer trivas med din utbildning. Plugga inte ett visst ämne endast på grund av att det är lätt att få jobb inom den branschen.

• Stick ut. Genom att själv kunna välja vilka kurser du vill läsa har du också en bättre möjlighet att bygga en examen som sticker ut i den bransch du vill jobba i. Satsa på att skaffa erfarenhet genom praktik och utomlandsstudier.

pil
Om Julia Åslund

Ålder: 25.

Bor: Stockholm.

Gör: Social media manager på byrån Nordic morning.

Utbildning: Kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linköpings universitet. Byggde sin egen kandidat genom fristående kurser. Har bland annat läst kurser inom reklam, litteratur, kreativt skrivande, influencer marketing och surfing.

Drömjobb: ”Jag skulle vilja jobba på en internationell byrå där jag får resa.”

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro