ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julklappen är fixad – här är årets bästa spel

Anneli Sandberg, Malin Walldorf · 5 Dec 2012
Uppdaterad 2 Feb 2017
I Metros stora speltest finns bland annat omgjorda spel-appar och en populär bok som har blivit spel. Här testar Emelie, Negin, Emil och Grim att spela Brått i Valleby från Rabén & Sjögren.

I Metros stora speltest finns bland annat omgjorda spel-appar och en populär bok som har blivit spel. Här testar Emelie, Negin, Emil och Grim att spela Brått i Valleby från Rabén & Sjögren. Foto: Malin Walldorf


Bland årets utbud av nya sällskapsspel finns bland annat populära spel-appar och en populär bok som nu har blivit sällskapsspel. Dock är det ingen garanti att en succé i annat format innebär att det blir ett bra spel. Här är resultatet av Metros stora speltest.

klar

Artikellänk är kopierad

Africana (Bergsala Enigma)

Från 8 år

2-4 spelare

Pris 499:-

Betyg 5

Strategispel med komplexa regler och mycket att hålla reda på. Res Afrika runt och samla artefakter. Påminner om Ticket to Ride fast med ytterligare en nivå. Jätteroligt och spännande. Enda minus är reglerna som bitvis är dåligt översatta.

Spiderman Spindelnätsspelet (Kärnan)

Från 5 år

2-4 spelare

Pris 279:-

Betyg 5

Ett spännande tur-spel. Tre gånger duellerar man mot skurkar, ibland tar man sig dit med spindelväv. Enkla regler. Mycket populärt hos små Spindelmannen-fans.

Blitz (Magtoys)

Från 8 år

2-8 spelare

Pris 159:-

Betyg 5

Enkelt, fint och mycket roligt spel. Träfigurer i olika färger ska plockas upp enligt ett kort, ibland exakt den som finns på kortet och andra gånger den som inte finns på kortet. Hjärngymnastik och man förlorar om man spelar när man är trött. Kul idé!

Hedbanz (TopToy)

Från 7 år

2-6 spelare

Pris 179.90

Betyg 5

Bilder på djur och saker sitter i pannan på barnen och de ska själva gissa vad bilden föreställer. Roligt och klurigt och de tar fram spelet om och om igen. Mycket populärt och väldigt enkelt spel.

Timeline (Vincit)

Från 8 år

2-8 spelare

Pris 259:-

Betyg 5

Ett favoritspel om man gillar historia och årtal. Enkla regler, det gäller att placera uppfinningar, byggnader med mera på rätt årtal längs en tidslinje. Svårighetsgraden går att variera, till exempel genom att plocka ut korten från ett århundrade. Tveksamt om 8-åringar klarar det dock.

Kingdom Builder (Vincit)

Från 8 år

2-4 spelare

Pris 469:-

Betyg 5

Klassiskt strategispel. Spelarna bygger sitt eget kungarike och blir belönade med guld när de lyckas med byggandet. Mest guld på slutet vinner. Roligt familjespel för dem som inte har något emot krångliga regler och många komponenter att hålla reda på.

Rorys Story Cubes Action (Mindtwister)

Från 6 år

1 eller flera spelare

Pris 129:-

Betyg 5

Nio tärningar med bilder kastas ut och spelarna turas om att berätta historier där dessa nio bilder ingår. Roligt och man blir bättre och bättre ju fler gånger man spelar. Stimulerar fantasin.

Bild’ It (Peliko)

Från 8 år

1-4 spelare

Pris 449:-

Betyg 5

Med hjälp av en kran monterad i pannan som man ibland får styra med fingrarna ska man fånga byggdelar och bygga konstruktioner. På tid. Väldigt, väldigt svårt men väldigt, väldigt kul. Populärt spel som spelades om många gånger.

Shave A Sheep (LEGO)

Från 5 år

2-4 spelare

Pris 129:-

Betyg 5

Spel man får bygga ihop själv av lego. Roligt, spännande och oförutsägbart. Den givne vinnaren blir snabbt av med all ull om vargen kommer, eller om man tvingas byta får med varandra. Enkla regler.

Lilla My Flip Flop (Peliko)

Från 4 år

2-4 spelare

Pris 149:-

Betyg 5

Roligt, enkelt och utmanande spel där delar av Lilla My slås ur en burk. Lyckas man bygga Lilla My på rätt vis får man behålla kortet. Tre försök, har man tur kan man få 3 kort på en omgång. Lätt att ta med sig, vilket är en fördel.

Mato Mato (Magtoys)

Från 4 år

2-4 spelare

Pris 329:-

Betyg 5

Toppenspel! Fyra maskar ska ta sig genom ett trädgårdsland med hjälp av brickor i olika längd, två gånger får man slå vad om vilken mask som kommer först. Väldigt fint och tilltalande spel som dessutom är spännande för vem som helst kan vinna och ingen vet förrän det är över.

UNO junior (Mattel)

Från 3 år

2-4 spelare

Pris 99:-

Betyg 4

UNO för nybörjare. Kul, kan spelas med eller utan actionkort. Roligast att försöka hålla fem kort i handen tycker de minsta.

Sköldspaddsracet (Mindtwister)

Från 5 år

2-5 spelare

Pris 199:-

Betyg 4

Jätteroligt spel. Man drar ett kort och vet endast själv vilken sköldpadda man har. När spelet är slut vänder alla på sina kort och det avslöjas vem som vann. Går att börja spela enkelt och sedan göra spelet mer avancerat.

Hungriga Monster (Tactic)

Från 4 år

2-4 spelare

Pris 299:-

Betyg 4

Först bygger deltagarna sitt monster, sedan går man runt spelplan och samlar mat och godis på sin monstermun. Roligt spel som lätt kan anpassas efter ålder så stora och små enkelt kan spela tillsammans.

Räkna & Rätta (ALGA)

Från 4 år

1-2 spelare

Pris 249:-

Betyg 4

Tränar matematik i tre svårighetsnivåer. Rolig elektronisk ugglepenna hoar när man gör rätt. Passar egentligen bäst att spela tillsammans med ett barn som håller på att lära sig att räkna.

Regnbågsspelet My Little Pony (Kärnan)

Från 5 år

2-4 spelare

Pris 279:-

Betyg  4

Fyra små hästar ska till slotten, de fastnar i vattenfall och kan få skjuts framåt av regnbågen. Populärt spel men hästarna är lite stora, de ramlar lätt omkull.

Compatibility (Magtoys)

Från 10 år

3-8 spelare

Pris 349:-

Betyg 4

Trevligt spel. Spelas i lag och varje spelare har varsin hög med bilder. Alla får ett ämne att välja bilder till. Har lagkamraten valt samma bild som dig får man gå framåt på spelplanen. Roligt att associera till bilder.

MIG 5 (Compete Now)

Från 15 år

2-6 spelare

Pris 265:-

Betyg 4

Ny version av frågespelet i miniformat. 1560 frågor i fem kategorier. Går att spela på flera olika vis och på olika lång tid. Passar perfekt för dig som vill spela kunskapsspel i bilen eller i parken.

Cars Speedy Race (Norstar)

Från 3 år

2-4 spelare

Pris 279:-

Betyg 4

Snabbt, enkelt och roligt spel. Blixten McQueen snurrar, tar ett skutt ner i ett hål och bestämmer vad spelarna ska göra. Lite strategiskt tänk när man kan hjälpa en motspelare och surt för de små att behöva börja om. Ett mycket populärt spel.

Word Winder (Peliko)

Från 8 år

2-6 spelare

Pris 298:-

Betyg 4

Enkelt ordspel som påminner om appen Rumble. Man bygger ord i alla riktningar från ena sidan av ordbrickorna till den andra med hjälp av markörer. En sjuåring utklassade de vuxna flera gånger om så åldersgränsen är inte helt korrekt, allt beror på hur intresserad man är av ord.

In i stallet (Kärnan)

Från 3 år

2-4 spelare

Pris 169:-

Betyg 4

Fint och roligt spel helt i trä. Barnen samlar djur till sina stall. Ibland får man ta djur från varandra, vilket är spännande. Enkla regler.

Photo Safari (Danspil)

Från 3 år

2-4 spelare

Pris 279:-

Betyg 4

Stor kamera fylls med bilder och spelarna turas om att fotografera varandra, det ramlar ur en bild och är det egna djuret sätter man det i sin ram. Enkelt och roligt spel. Populärt med den stora kameran.

Lotto Djur (Tactic)

Från 4 år

2-4 spelare

Pris 99:-

Betyg 4

Enkelt spel där man ska fylla sin bricka med bilder av djur. Lite memory när man ska komma ihåg var bilden man behöver ligger.

Vilda gissningar (Tactic)

8–14 år

Pris 389:-

Betyg 4

Lagspel med enkla regler. Ord som matchar bildkort ska ritas på plastficka. Kul spel, dock svårt för färgblinda att se orden genom den röda plastfliken.

Siffror & Antal (ALGA)

Från 4 år

1 eller flera spelare

Pris 199:-

Betyg 4

Roligt och lärorikt spel där finger-kort ska matchas ihop med bilder och siffror. Härligt samarbete när de större barnen hjälper de mindre. Bra när man precis lär sig räkna.

Kattens Pyjamas (Tactic)

Från 3 år

2-4 spelare

Pris 319:-

Betyg 4

Enkelt och mycket roligt spel där spelarna är en katt som ska bli av med sina pyjamas-kläder. Har man samma mönster och färg som bilden på spelplanen visar får man ta bort plagget från sin egen katt.

Hitta Ordet (ALGA)

Från 8 år

2-4 spelare

Pris 349:-

Betyg 4

Spelplan med bokstäver, ett specifikt ord ska hittas snabbt. Roligt, spännande och utmanande. De yngre var snabbare än de äldre på att hitta orden som stod bak och fram på bokstavstavlan.

Mitt Dinosaurieäventyr (ALGA)

Från 5 år

2-4 spelare

Pris 249:-

Betyg 4

Spelet börjar med memory när spelarna samlar sin utrustning. Sedan går man runt spelplan och blir stoppad av dinosaurier längs vägen. Jätteroligt spel men lite jobbigt att få fegismarkörer tyckte de mindre barnen.

Tangram Race (Tactic)

Från 6 år

2–4 spelare

Pris 379:-

Betyg 4

Pusselkort i tre svårighetsgrader. Det gäller att snabbast bygga figuren på kortet med sina olikformade klossar av trä. Roligt och utmanande för hela familjen.

Lär dig Läsa ABC (Kärnan)

Från 4 år

2 spelare

Pris 169:-

Betyg 4

Fint pusselspel helt i trä med bokstäver och tydliga bilder. Perfekt som nybörjarspel för de som precis börjar intressera sig för bokstäver.

Stax (Kärnan)

Från 8 år

2-4 spelare

Pris 399:-

Betyg 4

Klossar i olika längd och färg ska byggas på höjden. En linje på klossarna får inte brytas. Balansakt och hjärngympa. Enkla regler, roligt och spännande.

Star Wars Battle of Hoth (LEGO)

Från 8 år

2-4 spelare

Pris 399:-

Betyg 4

Spel helt i lego. Tar lång tid men är roligt att bygga ihop. Spelet är strategiskt och med lite komplicerade regler, roligt och utmanande när man bemästrat reglerna. Spelet kan också ändras och spelas på många olika sätt.

Brått i Valleby (Rabén & Sjögren)

Från 6 år

2-6 spelare

Pris 228:-

Betyg 4

Roligt strategispel med kända karaktärer. Lite krångliga regler. Spännande när det hela tiden händer saker på spelplanen. Roligast är att sabotera för sina motspelare när de försöker nå sina mål.

Doogie Doo (Bergsala Enigma)

Från 4 år

2-4 spelare

Pris 249:-

Betyg 4

Hunden Doogie Doo matas med pruttlera och spelarna turas om att blåsa in luft och till slut kommer lera ut som bajs därbak, den som först samlar tre korvar på sin spade vinner. Bajs är kul och barnen skrattar mycket när de spelar.

Connect 4 Dunk (Hasbro)

Från 6 år

2 spelare

Pris 279,50

Betyg 4

Fyra i rad är populärt. Här skjuter man upp sina färgbrickor i ett torn. En rolig utmaning tycker både liten och stor.

Qube 80-talet (ALGA)

Från 15 år

2-6 spelare

Pris 179:-

Betyg 4

Frågespel i mindre format om 1980-talet. Fyra olika kategorier av frågor. Väldigt roligt och perfekt för 80-talspartyt.

Joker cup (Peliko)

2-8 spelare

6+

Pris: 249 kronor

Betyg: 4

Ett roligt spel som alla i sällskapet uppskattade. Man ska a sig över en bana med hinder och först i mål. Men på vägen uppstår många oväntade saker som gör att det inte finns någon given vinnare. Det hände mycket och det var spännande hela vägen.

Regatta (Gigamic)

2-4 spelare

5-99 år

Pris: 199 kronor

Betyg: 4

Ett annorlunda och påhittigt spel där man ska köra sina segelbåtar runt en bana och komma först i mål. Förflyttningarna bestäms av de kort du har på handen. Spelet engagerar alla spelare, väckte tävlingsinstinkten och uppskattades av alla åldrar.

Cut The Rope (Mattel)

Från 5 år

2-4 spelare

Pris 279:-

Betyg 3

Appen Cut the Rope som sällskapsspel är ganska roligt. På tre försök ska man lyckas mata Om Nom med godis. Korten med banor är både enkla och avancerade. Kul och lite utmanande spel som även lockar barn som annars inte tycker om sällskapsspel.

Domino Disney Prinsessor (Kärnan)

Från 5 år

2-4 spelare

Pris 69:-

Betyg 3

Vita brickor med prinsessor på ska placeras mot matchande brickor på bordet. Den som först blir av med sina brickor vinner spelet. Enkelt spel, två av prinsessorna är lite för lika vilket skapade problem.

Angry Birds Space (Tactic)

Från 5 år

2-4 spelare

Pris 249:-

Betyg 3

Fia med knuff fast med fåglarna från Angry Birds. Tärningen sitter fast i mitten. Roligt men jobbigt att vänta på en sexa för att få komma i gång.

Mina Första Bilder (Tactic)

Från 4 år

1 eller flera spelare

Pris 199:-

Betyg 3

Fint spel med bilder, spelarna tittar på bilderna under tio sekunder och ska sedan svara på en fråga om bilderna. Koncentration och perceptionsförmåga tränas.

Angry Birds Action Game (Tactic)

Från 4 år

2 eller flera spelare

Pris 249:-

Betyg 3

Större tygfåglar från Angry Birds kastas för hand och river ner klossar och grisar. Kul att det kan användas ute. Annars inte så jätteskoj.

Vett & Etikett (Tactic)

Från 15 år

2 eller spelare

Pris 99:-

Betyg 3

Frågespel om etikettregler. Ibland memorerar man bilder eller bilda ord av bokstäver. Enkelt och kul spel där man får svar på en del frågor man alltid undrat över.

Qube 70-talet (ALGA)

Från 15 år

2-6 spelare

Pris 179:-

Betyg 3

Frågespel i mindre format om 1970-talet. Fyra olika kategorier av frågor. Passar bäst för dem som var med på 1970-talet. Spelpanelen var lite för ung och kunde inte svara på en del frågor.

Bilda orden (ALGA)

Från 6 år

1 eller flera spelare

Pris 249:-

Betyg 3

Egentligen inte ett spel. Magnetbricka med bokstäver och barnen skriver ord, dock väldigt roligt och det lockar även de som annars inte gillar att skriva att göra ord med magneterna. Liten uggla markerar när man stavar rätt.

Komma Lika (Mindtwister)

Från 6 år

2-4 spelare

Pris 299:-

Betyg 3

Spel som pågår under lång tid. Familjemedlemmarna samlar magneter genom att hjälpa till hemma och bygger sedan olika bilder när de fått ihop tillräckligt med magneter. Varje familjemedlem har sin egen färg. Man kan välja att belöna hela familjen med något kul när man är klar.

Vi hör ihop (Kärnan)

Från 3 år

2-4 spelare

Pris 169:-

Betyg 3

Spel i trä med enkla regler. Tydliga bilder ska matchas ihop till ett pussel. Bra första spel för små nybörjare. Lite för enkelt för lite större barn.

Twister Dance (Hasbro)

Från 8 år

1-2 spelare

Pris 579.50

Betyg 3

Färgprickar läggs ut på golvet. Twister-spelaren visar vilken färg och på vilken sida av pricken man ska dansa på. Vanliga Twister är roligare säger testpanelen. Fast det uppskattas att man kan koppla in sin telefon och dansa till egna låtar.

Rock Science (Bergsala Enigma)

Från 15 år

Spelare

Pris 499:-

Betyg 3

Frågor om rockkunskap i olika kategorier och svårighetsgrader. ”Rock the song” är det överlägset roligaste momentet, och går ut på att spelaren ska tolka en låt hur man vill, nynna, trumma, vad som helst men INTE sjunga texten. De flesta frågor är från 70- och 80-talet, vilket är lite tråkigt.

3 snabba svar (Användbart Litet Företag)

Från 12 år

3-6 spelare

Pris 349:-

Betyg 3

Räkna upp 3 saker på fem sekunder. Tidsuret låter och stressar spelarna. Mycket enkla regler och lättspelat. Passar dig som gillar att spela under tidspress och stress. Andra kommer av sig och blir stumma av ljudet från kulorna som snurrar ner i tidtagaren.

Skip-bo dice (Mattel)

2-4 spelare

7+

Pris: 129 kronor

Betyg: 3

Enkelt, lätt och oväntat roligt spel. Man ska slå rätt sifferkombination med sina tärningar och den som först uppnår målet ropar Ski-bo och tar kortet. Hög spänningsfaktor, tar inte så lång tid och smidigt och enkelt att ta med sig på resa.

Ryska posten (Nicogame)

3-8 spelare

15+

Pris: 149 kronor

Betyg: 3

Ett partyspel som innehåller både den klassiska leken Ryska posten men också sanning och ”Jag har aldrig”. I rätt sällskap är det kul men det passar nog allra bäst för tonåringar. Ryska posten är ingen hit på parmiddagen.

Keyquest (Keyquest)

2-6 spelare eller lag

15+

Pris: 350

Betyg: 3

Svara rätt på frågor och försök ta dig till nyckelordrutorna där du får ett lösenord. När du med hjälp av lösenorden löst nyckelordet ska du ta dig till mitten av spelplanen för att vinna. Annorlunda, händelserikt och rätt roligt spel.

Fånga fulingen (Barnkraft)

2-4 spelare

4-8 år

Pris: 249 kronor

Betyg: 2

Spelet är tillverkat med det fina syftet att barn ska få styrkan att säga nej om någon vuxen kränker dem. Dock går syftet inte riktigt fram när man spelar. Barnen tycker det är roligt att ropa ”Fånga fulingen” men i övrigt så är spelet ganska händelselöst med få överraskningsmoment.

Deckarspelet (Nicogame)

2-8 spelare

15+

Pris: 199

Betyg: 2

Ett spel i litet format perfekt att ha med på resande fot. Frågorna, om brott, är i varierande svårighetsgrad och för den som gillar ämnet så är det hyfsat underhållande. Men -det var kul men inte tillräckligt kul, underhållande, men inte tillräckligt underhållande.

Fruit Ninja Game (Mattel)

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg, Malin Walldorf
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro