ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julmusiken som får dig att handla mer

Anneli Sandberg · 15 Dec 2012
Uppdaterad 14 Dec 2012
– Jag tycker att det är stämningsfullt. När man själv inte jobbar i butiken och  behöver lyssna på det jämt i alla fall, säger Minna Loosaar, 25.

– Jag tycker att det är stämningsfullt. När man själv inte jobbar i butiken och  behöver lyssna på det jämt i alla fall, säger Minna Loosaar, 25. Foto: ISABEL SVENSSON


Mer jul” är den svenska jullåten som spelas mest under december. Men hur påverkas musikvalet i butiken oss? ”Spelas det musik i högre tempo rör vi oss mer i butiken”, säger Pernille K Andersson som har forskat i frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

I december går det knappt att gå in i en butik utan att julmusik i alla dess slag strömmar ur högtalarna. Och den här musiken är långt ifrån vald på måfå. De stora kedjorna har proffs som sätter ihop spellistorna.

– Ett musikråd i samarbete med H&M handplockar den musik som spelas i våra butiker, och vi har riktlinjer för vilken typ av musik som ska spelas. Julmusik spelas fram till efter julhelgen, då vi fram till nyår spelar ett urval av årets största låtar, säger Håcan Andersson, presskontakt på H&M.

– Musikmixen ska ligga i framkant och vara levande och varierande med en blandning av nya hits och up-and-coming artister. Den kan även följa aktuella kampanjer: exempelvis höstkampanjen med Lana Del Rey, då vi spelade fler låtar av henne i våra butiker, säger Håcan Andersson.

Pernille K Andersson, doktorand i konsumentpsykologi på Karlstad universitet, har forskat på vilken effekt musiken har på oss konsumenter. 

– Musik påverkar hur mycket vi handlar. Det handlar om grad av glädje och grad av aktivitet i kroppen som hänger ihop med tempot i kroppen. Spelas det musik i högre tempo rör vi oss mer i butiken, och tvärtom med lugnare musik, säger hon till Bohuslänningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro