ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julmustmannen

Stockholm Mona Johansson · 15 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Maten är en viktig del av det svenska julfirandet. Men även om de flesta rätterna på julbordet är traditionstyngda så har det på senare smugit sig in nya rätter på julborden. Men när det gäller vilken dryck som ska serveras är vi stenhårda. Svensken vill ha julmust på julbordet. Vi lär pimpla totalt 40 miljoner liter under december månad. Roberts AB:s ägare Göran Robert är mannen bakom en av Sveriges mest välkända jultraditioner. - Det var min farfar Harry Roberts som under sina studieår i Berlin forskade fram smaken. Han studerade kemi och lyckades efter många års laborerande hitta fram till den mustiga svarta tillsats som liknade svagdricka till utseendet.

Hur kom det sig att han gjorde detta? - Det var hans pappa, Robert Roberts, som skickade dit honom. Robert hade gjort goda affärer på läskedrycker och eftersom han och sonen var frikyrkliga ville de skapa ett alternativ till öl och brännvin. Det var ju det som då stod närmast till buds för dåtidens svenskar.

Blev det succé direkt? - Nej det tog några år innan svenskarna fick smak på den. De första åren kallades drycken för julöl, men ändrades i slutet på tjugotalet till det för farfar mer positiva ordet julmust. Då tog försäljningen också bättre fart.

Gör ni all julmust som säljs? - Nej, vi tillverkar bara extrakterna till drycken vilka sedan levereras till olika bryggerier. Mellan dem kan sedan smakerna skilja sig åt. Men det beror på deras egen varierade blandning av vatten, socker och sötningsmedel.

Finns AB Roberts julmust i andra länder? - Julmust är fortfarande en väldigt svensk företeelse, men vi har fått en viss spridning till våra nordiska grannar. Liksom USA där svenskimporterande företag lanserar den som en av Sveriges finaste produkter.

Det sägs att ni fick konkurrens av Coca-Cola för några år sedan? - Jo, de retade sig på att försäljningen av Coca Cola gick ner i Sverige vid jul till förmån för julmusten. Därför såg de sig tvungna att skapa en egen julmust. Men det smakade inte så bra och i dag köper Coca Cola också extrakten från oss.

Har påskmust och julmust samma innehåll? - Nej, påskmust är definitivt inte detsamma som julmust.

Kan du förklara skillnaden? - Nehej du, det är en väl förborgad hemlighet. Sedan starten till i dag är det bara jag och min efterträdare som känner till dess receptens exakta innehåll. Många har försökt kopiera det utan framgång.

Men något kan du väl avslöja? - Så mycket kan jag väl säga att malt och humle ingår, men det kanske du kan räkna ut ändå. Ett trettiotal ingredienser ingår i alla fall som krävs för att få fram den karaktäristiska smaken.

Känns det inte betungande att bära på en sådan hemlighet? - Nej, det jag är ju uppvuxen med. Det känns bara som en tradition att föra vidare.

Dricker du själv julmust till jul? - Jajamen, liksom mina förfäder gjorde. Och blir det något över så går det, som med vin, bra att lagra den till nästa år. Smaken lär också bli bättre av lagring, den blir mjukare och rundare med tiden. Karl-Gustaf Mattsson [email protected]

Familj: Änkman Bor: Hargebaden i Hammar Bakgrund: Merkantilingenjör i Örebro, direktör för AB Roberts 1980-1997, ägare och styrelseordförande 1997- Fritidsintresse: Fiske

FAKTA OM JULMUST Julmusten har urgamla anor. Förlagan var äppelmust som man vet att vikingarna drack mycket av. Men troligen hade den ojästa råsaften av frukt tillverkats av människan sedan den dagen hon fick kunskapen om att socker kunde tillsättas vatten. Den must som idag står på våra julbord har dock sitt ursprung från början av 1900-talet i Tyskland och den svenske kemistudenten Harry Roberts. Aktiebolaget Roberts grundades 1910 och verksamheten lokaliserades i Örebro där man lever kvar än i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro