ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Julöppet: Tre Stockholmskrogar som är öppna på dopparedan

Jonas Cramby · 21 Dec 2018
Uppdaterad 21 Dec 2018

Foto: Pixabay


Efter att ha tillbringat dagen med att lyssna på julmusik och gamla släkthistorier är det lätt att drabbas av julrelaterad lappsjuka och längta efter klirrandet av bestick, gnistrandes av nyputsade vinglas och okända människors sorl igen. Ja, julafton kan vara den dag på året man allra mest behöver nånstans att slinka förbi för något gott att skölja bort smaken av julklappsstress, oförlösta familjetvister och översaltad skinka med. Ironiskt nog är de flesta ställen stängda. Här är dock tre ställen som håller stilen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Ambar, Tomtebgoatan 22

Inte många naturvinsbarer har öppet på julafton. Men kanske för att en av ägarna till den här, Sakiko Jin, har sitt ursprung i Japan där julafton snarare är en festarkväll än en familjeangelägenhet så kör de på som vanligt både över jul och nyår på den lilla kvarterskrogen på Tomtebogatan. Tack för det Ambar! Namnet kommer av att de nästan bara serverar bärnstensfärgade drycker här. Från oxiderat orange naturvin och sherry till rom, cognac och öl. Maten består av enkla japaninspirerade smårätter och om man har extra tur finns det även dumplings på menyn – Jin är nämligen samma Jin som lagade kyckling och dumplings på legendariska Jin & Peeters.

2. Riche, Birger Jarlsgatan 4

Är man ute i stan för lite sista minuten-shopping är det förståeligt om man inte kan motstå att glida förbi klassiska Riche för att ta av sig sin shoppingfuktiga jacka, stänga av mobilen och beställa in något stärkande. Riche är öppet mellan 11.00 – 17.00 på julafton och över huvudtaget är det i krokarna man ska hålla sig om man vill festa som om det är 1999. Bokstavligen. Under julhelgen är det nämligen Stureplan som dominerar Stockholms krogliv på ett sätt som platsen kanske inte gjort sedan 90-talet. Berns asiatiska är öppet på julafton liksom Prinsen, Brillo, East och Eataly. Redan på juldagen är det (nästan) business som vanligt igen.

3. Zum Franziskaner, Skeppsbron 44

Det finns något väldigt Tom Waits-romantiskt med att hänga på pubar och ölhallar på julafton. Som tur är det den kategorin som tillsammans med hotellbarer också oftast har öppet. Klassiska Kvarnen har traditionsenligt öppet på julafton och även om de inte serverar julmat så är den vanliga menyn julmatig så det räcker. Vad sägs till exempel om en S.O.S eller lite gubbröra? Hantverksölskulturens motsvarighet till kedjerestaurangen gastropuben Bishops Arms har öppet både sina utposter på både Linnégatan och Vasagatan och i Gamla stan kan man ta en skummande öl och något litet att äta på Zum Franziskaner – en av världen äldsta restauranger med anor från 1400-talet som ganska nyligen togs över av delar av välrenommerade Akkurat-gänget.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro