ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julsatsning på de utsatta

Olle Warnhammar · 29 Nov 2013
Uppdaterad 1 Dec 2013
I livsmedelsbutiken. Mathilda Lundin tror att det behövs mer snällhet under julen. – En del familjer vet att de behöver hjälp men tycker att det är pinsamt att be om det. Det finns en stor skamkänsla i att berätta att man är utsatt. Men många tar ändå emot hjälpen för att de behöver det, och när de märker att vi är snälla, säger Mathilda Lundin, närmast i bild.

I livsmedelsbutiken. Mathilda Lundin tror att det behövs mer snällhet under julen. – En del familjer vet att de behöver hjälp men tycker att det är pinsamt att be om det. Det finns en stor skamkänsla i att berätta att man är utsatt. Men många tar ändå emot hjälpen för att de behöver det, och när de märker att vi är snälla, säger Mathilda Lundin, närmast i bild. Foto: Lena Garnold


Julskinka, glögg och paket under granen. Inte självklart för alla i juletider. Därför delar nu Mathilda Lundin och hennes kompisar ut matkassar, till människor som lever på marginalen i Göteborg, i en julsatsning som redan dragit in 14 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Trion handlar julmat. 
  Anton Wass, Mathilda Lundin och Emma Ivarsson handlar julmat.  Efter insamlingens slut kommer de att åka ut till familjerna i bil.
  – Det blir lite som en julklapp när vi kommer hem med matkassar fulla med både julmat och vanlig mat, säger Mathilda.
Trion handlar julmat. Anton Wass, Mathilda Lundin och Emma Ivarsson handlar julmat.  Efter insamlingens slut kommer de att åka ut till familjerna i bil. – Det blir lite som en julklapp när vi kommer hem med matkassar fulla med både julmat och vanlig mat, säger Mathilda.Foto: Lena Garnold
Inhandling av julmat till utsatta. 
  Anton Wass, 20 år, bor i Biskopsgården, Mathilda Lundin, 22 år, bor i Biskopsgården och Emma Ivarsson, 21 år, bor i Tuve. Efter insamlingens slut kommer de att åka ut till familjerna i bil.
Inhandling av julmat till utsatta. Anton Wass, 20 år, bor i Biskopsgården, Mathilda Lundin, 22 år, bor i Biskopsgården och Emma Ivarsson, 21 år, bor i Tuve. Efter insamlingens slut kommer de att åka ut till familjerna i bil.Foto: Lena Garnold

För ett år sedan fick Mathilda Lundin, 22 år, Anton Wass, 20 år, och Emma Ivarsson, 21 år, kontakt med Susanne Bohman, som driver Facebook-sidan ”Susannes änglar”, för att hjälpa människor som har det svårt, och blev så inspirerade att de bestämde sig för att starta en egen julinsamling.

– Julen är en fantastisk familjehögtid med god mat och gemenskap som alla borde få ta del av. Därför samlar vi in pengar och delar ut matkassar till familjer med dålig ekonomi, säger Mathilda Lundin, 22 år från Hisingen, som är en av grundarna till ”Julkassen”.►LÄS MER: Berätta vad du gör för andra i jul med #delajulen

Mathilda menar att det finns betydligt fler utsatta människor än vad folk faktiskt tror, och tanken är att hjälpa dem in i julglädjen. Förra året delade de ut 2000 kronor till sex behövande familjer i Göteborg. Men i år satsar de hårdare än någonsin, och ska nu hjälpa 30 familjer, istället för sex. Trion har redan fått in mycket mer pengar i år, 14 000 kronor, som kommer att gå oavkortat till familjerna, i form av kassar med mat som de köper själva. Men de räknar med betydligt mer pengar efter insamlingens slut, den sjunde december. Den största anledningen till att de fortsätter arbetet är alla de reaktioner de fått från familjer i nöd. Mathilda kommer speciellt ihåg den första familjen som de besökte, som hade väldigt många barn men en dålig ekonomi.

– När vi klev ut med våra matkassar så började mamman i familjen att storgråta hysteriskt av glädje. Hon hade tyckt att det var så pinsamt att be om hjälp, säger hon.

– Men hon blev så glad över att hennes barn äntligen skulle få fira jul, eftersom hon själv inte kunde ge dem det.

Läs mer om Julkassen på Facebook-sidan:https://www.facebook.com/pages/Julkassen/1471533706404669?ref=br_tf

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Warnhammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro