ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Julshopping på nätet mot nya rekord

Fredrik Stjernström · 15 Nov 2013
Uppdaterad 17 Nov 2013
Vad julhandlar du på nätet? Linda Andersson, 36, med sonen Sigge och dottern Meg, Malmö – Leksaker och barnkläder. Det är enkelt, smidigt och billigare. Man hittar allt på nätet.

Vad julhandlar du på nätet? Linda Andersson, 36, med sonen Sigge och dottern Meg, Malmö – Leksaker och barnkläder. Det är enkelt, smidigt och billigare. Man hittar allt på nätet.


klar

Artikellänk är kopierad

Linus Löfberg, 25, Malmö 
  – Konsertbiljetter. Jag köper det mesta på nätet. Det är smidigt. Jag hatar att handla i butik.
Linus Löfberg, 25, Malmö – Konsertbiljetter. Jag köper det mesta på nätet. Det är smidigt. Jag hatar att handla i butik.
Vad julhandlar du på nätet? Linda Andersson, 36, med sonen Sigge och dottern Meg, Malmö 
  – Smycken, klockor och inredningsartiklar. Det är skönt att slippa springa i butiker.
Vad julhandlar du på nätet? Linda Andersson, 36, med sonen Sigge och dottern Meg, Malmö – Smycken, klockor och inredningsartiklar. Det är skönt att slippa springa i butiker.
Sara Engh, 36, Sandviken 
  – Kläder och leksaker. Det är smidigt att se utbudet på nätet. Köpvillkoren är också bättre i dag än tidigare.
Sara Engh, 36, Sandviken – Kläder och leksaker. Det är smidigt att se utbudet på nätet. Köpvillkoren är också bättre i dag än tidigare.

Allt fler handlar julklappar på nätet och i år väntas nya rekord. Enligt undersökningen E-barometern uppger 38 procent av svenskarna att de tänker att de tänker e-handla julklappar i år – en ökning med över 10 procent jämfört med fjolåret.

– Det har blivit ett naturligt sätt att handla. Vi anammar tillgängligheten och upplever det som ett bra komplement till fysisk handel, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

De vanligaste anledningarna till att vi väljer att handla julklappar på nätet är att det är bekvämt och att vi slipper trängas i julruschen, visar E-barometern. Ingibjörg Jonsdottir, professor vid Institutet för stressmedicin i Göteborg, tror att näthandel kan lindra julstressen för folk som våndas inför rusningen på varuhusen.

– Det beror på vilken inställning man har när man går in i det här kriget. Om man haft en dålig dag kommer det aldrig bli bra. Då är näthandel inte så dumt, säger hon.

Den digitala julklappsbudgeten som i år väntas bli över 4 miljarder kronor, spenderar vi främst på böcker, kläder, filmer och leksaker. Runt den 10 december når försäljningen sin topp, men på många ställen går det att beställa så sent som dagarna innan julafton.

– Utan garantier litar jag på att vi hinner transportera paketen över helgen om man beställer på fredagen den 20:e. Men torsdagen den 19:e, då är man safe, säger Arne Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Stjernström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro