ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jumperflickan gör comeback

Marcella Mravec · 13 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Harriet Anderson blev Sveriges egen jumperflicka i filmen ”Sommaren med Monica”.

Harriet Anderson blev Sveriges egen jumperflicka i filmen ”Sommaren med Monica”.


I år är jumpern mer lekfull än pinuppig

klar

Artikellänk är kopierad

Betty Grable hade mest fans av alla innan hon lämnade över till Marilyn Monroe.
Betty Grable hade mest fans av alla innan hon lämnade över till Marilyn Monroe.Foto: Scanpix
Lana Turners liv hade, liksom många av 40-talsstjärnornas, sin del av tragik. Hennes pappa mördades när hon var nio år. När hennes egen dotter var 15 år, högg dottern i hjäl Lana Turners dåvarande pojkvän, gangstern Johnny Stampanato.
Lana Turners liv hade, liksom många av 40-talsstjärnornas, sin del av tragik. Hennes pappa mördades när hon var nio år. När hennes egen dotter var 15 år, högg dottern i hjäl Lana Turners dåvarande pojkvän, gangstern Johnny Stampanato.

IKONER. Jumperflickan är tillbaka. I 2000-talets tappning sjunger hon till beats av Dj Premier och klär sig i Luella Bartleykoftor. Men likheterna består – 60 år senare vacklar hon fortfarande mellan motsättningen i att både vara independent och pinuppa. När den 15-åriga Lana Turner skolkade från skolan för att gå på café och dricka coca cola, anade hon förmodligen inte att hon skulle bli förebilden för ett ikoniserat mode, och att hon dessutom skulle bli kopierad 70 år senare. Hon upptäcktes den där dagen, och i sin genombrottsfilm bar hon en tight blå yllejumper. ”The Sweater Girl” blev hennes smeknamn resten av karriären. Tighta jumprar till glamourösa Hollywoodlockar och läppstift – på 40- och 50-talet var jumpern mer än bara ett dagsplagg. Jumperflickorna var också soldaternas favoritpinuppor, med Lana Turner i spetsen. När catwalken snarare sneglat mot 90-talet och grungen känns jumperflickan som en egen isolerad men stark look i höst.   – Den ingår inte i de generella modeströmningarna just nu, men den är klassisk, säger modejournalisten Susanne Ljung. Framför allt ligger jumperflickans sexighet rätt i modetiden. Påklätt men lite kinky på samma gång. En tounge-in-cheek-sexighet, som i 2000-talets tappning är mer lekfull än pinuppig som originalet.   – Modet i sig är inte så sexigt nu, det är snarare en påbylsad, modest sexighet. Just med koftor är det sexigt på ett annat sätt. Det är lite av en backlash mot det supersexiga och nästan vulgära modet för några år sedan, säger Susanne Ljung. När svenska Dagmar visade sin vårkollektion under Stockholms modevecka bar modellerna bara trosor till sina stickade små koftor. Även om Dagmar-systrarna säger sig inspireras mer av sin farmor än Jane Russell, sneglar deras stickade kollektioner mot 40- och 50-talets jumperflicka. – Vi gillar det påklädda, en dold sexighet. När vi gjorde de stickade trosorna var det kul – det låter präktigt, men det kan vara sexigt om det är det man vill, säger Kristina Tjäder, en av de tre systrarna bakom Dagmar. •• Varför älskar ni och alla andra stickat just nu? – Det är inte präktiga koftor, utan det känns chict. Nu är det stickade roligt, och många gör kreativa saker. Det är lite en mix av 50-tal och 80-tal. Inte 100 procent av något, och det är det som gör att känslan är modern.

Get the look!

Stickat är höstens stora trend, men den kommer i flera tappningar.

• Jumpern kan vara med eller utan knappar, eller knappar på ryggen som var populärt hos yngre flickor på 40-talet. Det viktigaste är att den är tunn, och inte grovstickad och bylsig. Här är kofta från H & M, 249 kronor. • Nagellack. Klarrött eller ännu hellre ett mörkare nagellack. Perfekt är Chanels Rouge noir, eller nya Black Satin som känns som en bra och lite punkigare uppdatering av jumperflickan. • Knästrumpor. Det finns massor att välja bland i höst, men de här från H & M är inte lika tjocka och mysiga som resten, utan silkigt glansiga och passar jumperflickan bättre. • Läppstift – inte läppglans! Här från Mac, som är Christina Aguileras favoritläppstift till nya looken.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro