ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juridiska experter varnar Linnéa Claeson: "Hon utmanar lagen"

Linnéa Borgert · 30 Aug 2017
Uppdaterad 31 Aug 2017
Linnéa Claeson

Linnéa Claeson Foto: Noella Johansson/TT


Handbollsstjärnan Linnéa Claesons instagramkonto "assholesonline" har väckt stor uppmärksamhet i Sverige, och nu även i Danmark. Nu varnar experter i båda länderna för att hennes agerande kan vara olagligt.

klar

Artikellänk är kopierad

På sitt Instagramkonto ”assholesonline”, som följs av mer än 260 000 personer, synliggör Linnéa Claeson hot, hat och kränkningar som hon, och många andra kvinnor, tvingas ta emot på nätet. Med skärmdumpar visar hon hur hon bemöter hatet, de sexuella inviterna och penisbilderna. Ofta med humor.

Linnéa Claeson har fått svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter för sitt arbete mot sexuella trakasserier, och kontot har hyllats av många. Nu har det fått stor uppmärksamhet även i Danmark, då Claeson har flyttat till den danska klubben Ringköbing.

En som har uppmärksammat kontot är Henning Bang Fuglsang Madsen Sörensen, lektor i juridik vid Syddansk Universitet. Enligt honom befinner sig Linnéa Claeson i en rättslig gråzon när hon lägger ut penisbilder, som någon annan skickat till henne, online.

– Det är inte otänkbart att det kan sluta i ett brottmål. Hon borde vara försiktig med att lägga ut bilder för hon utmanar lagen, säger han till danska Tv2.

Han säger att hon riskerar böter eller upp till sex månaders fängelse om hon blir anmäld för att sprida vidare privata bilder. Om bilden föreställer en person under 18 år kan straffet bli ännu hårdare.

– Det är i stor utsträckning en diskussion kring det enskilda fallet, eftersom det inte finns några specifika lagar inom det här området. Mannen kan alltid argumentera för att att det finns en klausul att bilden bara är till för henne, å andra sidan kan kvinnan säga att bilden är fri att användas när den har skickats, säger lektorn till TV2.

Claeson skulle också kunna straffas i Sverige, enligt Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare.

– Det är väldigt förståeligt att som kvinna vilja agera. Men rådet från den danske professorn fungerar i Sverige också. Man får inte hämnas. Om du får en smäll får du inte ge tillbaka. Du får freda dig från angrepp, men du får inte slå tillbaka. Den enda som får hämnas är staten. Det kan vara olagligt, säger han till Expressen.

Samtidigt, menar Sven-Erik Alhem, är det inte särskilt troligt att att Linnéa Claeson skulle hamna i rätten eftersom den som skickat bilden i så fall måste erkänna det.

Linnéa Claeson, som har studerat juridik vid sidan av handbollen, är medveten om riskerna.

– Jag är väl medveten om det inte är helt lagligt, men jag ser det som självförsvar. Vad ska jag annars göra? Om en man anmäler mig kan jag bara anmäla honom för sexuella övergrepp så får vi se hur det slutar, säger hon till TV2.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro