ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juridiska skillnader mellan homo- och heteropar vid inseminering utomlands

Linnea Bergman · 19 Jul 2017
Uppdaterad 19 Jul 2017
Innan en adoption hinner ske händer det att en av parterna vid en insemination ändrar sig, vilket har ställt till problem för flera lesbiska par under de senaste åren.

Innan en adoption hinner ske händer det att en av parterna vid en insemination ändrar sig, vilket har ställt till problem för flera lesbiska par under de senaste åren. Foto: Alamy.


När ett lesbiskt par inseminerar sig utomlands måste den ena parten senare adoptera barnet. En rad par har hamnat i konflikter, som lett till att den ena kvinnan inte blivit juridisk förälder till barnet. Samtidigt har en lagändring dragit ut på tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Lagstiftningen kring juridiskt föräldraskap vid insemination av en donator utomlands skiljer sig åt beroende på om det handlar om ett homosexuellt eller ett heterosexuellt par.

När det gäller heterosexuella par kan föräldraskapet bli bekräftat och mannen bli juridisk förälder, även om paret använt sig av en spermadonator. Men när det gäller assisterad befruktning av ett lesbiskt par utomlands måste den kvinna som inte är biologisk förälder göra en närståendeadoption efter att barnet har blivit fött.

Sedan 2005 har lesbiska par kunnat få hjälp av sjukvården med assisterad befruktning i Sverige. Men många par har ändå valt att göra inseminationen i Danmark eftersom det har varit långa köer i Sverige.

Men det kan uppstå problem när den ena personen måste adoptera först när barnet fötts. I vissa fall har kvinnan som ska föda barnet ångrat sig och velat utesluta den andra kvinnan. I andra fall är det kvinnan som inte ska föda barnet som har ångrat sig och inte längre vill bli förälder.

En av dem som inte blivit klassad som juridisk förälder till sin lille pojke är Camilla Ellencrona som Metro berättat om. När hon och hennes fru separerade tog exfrun sonen med sig och Camilla Ellencrona räknades inte som förälder i lagens ögon.

Anna Galin, familjepolitisk talesperson för RFSL, känner till ett tiotal liknande fall, som de kommit i kontakt med via sitt projekt HBTQ-familjer i Stockholm.

– Vi vet att det är många genom åren i hela Sverige. Det är såklart någonting relativt ovanligt, men ändå inte helt ovanligt, säger hon.

Men trots att de här problemen funnits i många år har ingenting hänt.

Redan 2007 kom en utredning kring hur lagen skulle kunna ändras. Men den fick remisskritik där vissa instanser tyckte att frågan behövde utredas vidare ur ett tydligare barnperspektiv.

Just nu bereds istället ett förslag inom Regeringskansliet från en annan utredning. Men den utredningen gjordes under den borgeliga regeringen, och Socialdemokraterna ställer sig inte bakom den.

– Vi kommer inte att gå vidare med den delen i den utredningen som handlar om insemination av samkönade par, eftersom den lösningen som föreslogs samtidigt försvårade för olikkönade par, säger Hillevi Larsson, riksdagsledamot (S) och vice ordförande i civilutskottet.

Istället har den nuvarande regeringen tillsatt en tredje utredning som ska lämna sitt resultat 31 augusti 2018.

– Det är så trögt allt det här. Det känns som att det bara är utredning på utredning. Samtidigt är hela familjelagstiftningen ett lapptäcke som inte är anpassat för hur familjer ser ut i dag, säger Anna Galin på RFSL.

Hon menar att barn i samkönade familjer har ett sämre rättsskydd när det kommer till rätten till sina båda föräldrar.

– Föräldrarna hamnar i en fruktansvärd situation där de förlorar sina barn, och konsekvensen för barnen blir att de förlorar sina föräldrar, fortsätter hon.

Socialdemokraten Hillevi Larsson är medveten om att arbetet har gått långsamt. Under tiden har nya barn hamnat i situationer där en av dem som bestämt sig för att skaffa barnet senare inte blir dess juridiska förälder.

– Det är en fråga som har dröjt, som verkligen är angelägen för barnen och som jag verkligen hoppas kan komma till stånd. Det är tragiskt att det är barnen som drabbas av den här långa väntan. Det enda rimliga vore att man hade samma regler för samkönade och olikkönade par, säger Hillevi Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro