ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juristen: De 5 vanligaste frågorna jag får om samboskap – och svaren

Anna Åslund · 6 Mar 2018
Uppdaterad 6 Mar 2018
Enligt juristen Molly Malm är ett av de vanligaste misstagen folk gör när de flyttar ihop med sin partner att de inte har koll på exempelvis sambolagen.

Enligt juristen Molly Malm är ett av de vanligaste misstagen folk gör när de flyttar ihop med sin partner att de inte har koll på exempelvis sambolagen. Foto: Shutterstock/Avtal24


Vad händer med bostaden om jag och min sambo separerar? Kan jag ärva min sambos egendom? Enligt Molly Malm, jurist på Avtal24, finns det risk att du hamnar i svåra situationer om du inte har koll på vilka regler och lagar som gäller innan du flyttar ihop med din partner. Här listar hon de vanligaste frågorna hon får i jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

När räknas man som sambo?

– När två personer bor tillsammans i en parrelation och har gemensamt hushåll. Ur ett juridiskt perspektiv är alltså två kompisar som flyttar ihop inte sambor. Man ska även ha bott tillsammans stadigvarande. Riktmärket är att man räknas som sambor om man bott ihop mer än sex månader. Men det är som sagt endast ett riktmärke, det finns rättsfall där par har bott ihop kortare än så och ändå räknats som sambor, säger Molly Malm.

Vad gäller om jag och min partner står på lån och kontrakt till lika delar, men betalar olika mycket i kontantinsats vid köp av en bostad?

– Det är ganska vanligt att man köper en bostadsrätt tillsammans men betalar olika mycket i kontantinsats. Då behöver ni skriva både ett samboavtal och ett skuldebrev för att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket, säger Molly Malm.

Vad händer med bostaden om vi separerar?

– Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den, efter avdrag för skulder, enligt sambolagen delas lika mellan er vid en separation. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest. Samma sak gäller ert bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronik som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit tillsammans. Vill ni inte att era tillgångar ska fördelas på det här sättet måste ni skriva ett samboavtal. Övriga tillgångar, som exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas däremot inte som samboegendom, säger Molly Malm.

Ärver jag och min sambo av varandra?

– Nej, enligt lagen ärver aldrig sambor av varandra. Även om man äger bostaden tillsammans, har bott ihop i 20 år och har barn så är det barnen som ärver om sambon avlider. Har ni inte några barn går arvet istället till din sambos föräldrar. Om du vill att din sambo ska ärva av dig måste du skriva ett testamente, säger Molly Malm.

Vad ska jag tänka på om jag lånar upp på lägenheten eller huset?

– Om du och din sambo har bostad och lån tillsammans och du bestämmer dig för att köpa exempelvis en bil, så kan du utöka ert bolån och köpa bilen för de pengarna. Du äger då bilen medan din sambo endast står med på lånet. Det kan ställa till det om ni separerar eftersom skulden kan komma att delas lika mellan er båda, trots att endast du har använt pengarna. I den här situationen behövs ett samboavtal och regressavtal, säger Molly Malm.

pil
Om experten

Namn: Molly Malm.

Gör: Jurist på juristbyån Avtal24.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro