ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Juristen förklarar: Så här gör du om din lägenhet är för kall

Anton Gustafsson · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019
Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen.

Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen. Foto: TT/Privat


När kylan biter en kall februaridag kan det vara skönt att komma in i sin varma lägenhet. Men många har problem med kyla även i lägenheten. Hyresgästföreningens jurist förklarar hur du ska göra om din hyresbostad är för kall.

klar

Artikellänk är kopierad

Man kan konstatera att vintern inte har släppt greppet om Sverige riktigt än. Om man bor i en hyreslägenhet styr man sällan över temperaturen själv utan den styrs centralt. Då kan det vara bra att veta vilka krav man kan ställa på en hyresvärd om det skulle bli för kallt i lägenheten.

– Det är inte helt lätt att säga en specifik temperatur. I hyreslagen står det bara att lägenheten måste vara fullt brukbar enligt den allmänna uppfattningen på orten, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningens nationella rådgivning.

Hur vet man om en lägenhet är fullt brukbar? 

– Det blir en tolkningsfråga. Men man brukar använda sig av Folkhälsomyndighetens allmänna råd. De skriver att temperaturen i luften och på omgivande ytor som väggar och liknande bör ligga mellan 20-23 grader.

Hur gör man om man tycker att det är för kallt i lägenheten? 

– Först och främst måste man göra en mätning själv. Då tar man en vanlig lufttermometer och lägger den i mitten av lägenheten. Om det visar sig att medeltemperaturen ligger under 20 grader ska man felanmälan det till hyresvärden. Det bör man göra skriftligt så att man i efterhand kan bevisa att man har gjort en anmälan. Då har hyresvärden en skyldighet enligt miljöbalken att göra en egen kontroll av temperaturen.

Men det är inte alltid som hyresvärden håller med om att det är för kallt i lägenheten. Om man ändå tycker att det är för kallt och hyresvärden inte vill göra något åt saken kan man ta ärendet vidare.

– Då kan man ta kontakt med miljöförvaltningen på kommunen. De kan begära att hyresvärden ska bevisa att det inte är någon fara för hyresgästen. Man kan även höra av sig till oss på Hyresgästföreningen så kan vi hjälpa till med att hantera hyresvärden. Om det är visar sig att det är för kallt så kan du ha rätt till lägre hyra tills felet är åtgärdat, säger Johan Candler.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro