ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juristen: Det här gäller när dina grannar är stökiga

Åsa Larsson · 12 Feb 2016
Uppdaterad 1 Feb 2019
Ljudnivån i huset ska ligga på normal nivå hela dagen, säger Zeljko Kranjec, jurist och enhetschef på Hyresgästföreningen.

Ljudnivån i huset ska ligga på normal nivå hela dagen, säger Zeljko Kranjec, jurist och enhetschef på Hyresgästföreningen. Foto: IBL


Vilken tid är det för sent att spela musik i lägenheten och vad gör du om en granne ringer störningsjouren fast du inte har gjort något? Metro reder ut hur det funkar!

klar

Artikellänk är kopierad

Första steget: Om du har tillgång till en störningsjour så ring om du upplever att din granne stör. Störningsjouren åker ut och gör en egen bedömning av ljudet. Om de märker att det stör så knackar de på hos grannen och ber den att dämpa ljudet. Störningsjouren rapporterar störningen till hyresvärden.

Vilken tid är det för sent att spela musik?

– Det handlar inte om vilken tid på dygnet det är, utan ljudnivån i huset ska ligga på normal nivå hela dagen. Det är inte så enkelt att du kan leva rövare och spela hög musik fram till klockan 22 och sedan vara tyst, säger Zeljko Kranjec, jurist och enhetschef på Hyresgästföreningen.

Alltså, om du stör under dagtid så att de andra hyresgästerna kan använda sina lägenheter på ett normalt sätt så är det också en störning.

Hur ofta får jag ha fest?

En vanlig myt är att man har rätt att ha fest en gång per månad, men i själva verket har du rätt att ha fest så ofta du vill, men du har inte rätt att störa dina grannar, skriver Familjebostäder på sin hemsida.

Får jag betala om störningsjouren kommer och knackar på dörren?

– Det beror på, men om det står inskrivet i ditt hyreskontrakt så kan du bli debiterad av din hyresvärd, säger Zeljko Kranjec.

Så kolla vad det står i ditt kontrakt! Det är bara den som orsakat störningen som kan bli tvungen att betala, inte den som ringt störningsjouren.

Vad händer om jag har en jättekänslig granne?

– Det förekommer att folk ringer i onödan och det är bara att bestrida fakturan. Det är en bevisfråga och upp till hyresvärden att driva frågan.

Efter hur många prickar kan jag bli vräkt?

Upprepade tillsägelser över en begränsad tid kan resultera i att du förlorar rätten till din lägenhet, säger Zeljko Kranjec.

– Om du till exempel blir tillsagd 4–5 gånger på ett par månader så finns det en risk att hyresvärden vill säga upp dig.

– Men det krävs en hel del, det är inte så att hyresvärdarna springer och säger upp någon efter en fest.

Frågan prövas i Hyresnämnden och det ska bevisas att du orsakat störningarna.LÄS MER: Läsarnas värsta tvättstugehistorier – kalsongerna låg i golvbrunnen 

Har alla lägenheter tillgång till en störningsjour?

– Det finns inget krav på att hyresbolag ska ha det, men de flesta har någon form av journummer som man kan ringa och avtal med till exempel vaktbolag. De lite mindre värdarna kan sköta sånt själva.

Hyresgästföreningen rekommenderar att det ska finnas ett journummer om något skulle hända och det måste inte bara gälla oljud utan kan handla om andra problem, till exempel vattenläckor.

Bostadsrätter då?

Det är upp till varje förening. Enligt HSB har tio procent av deras bostadsrättsföreningar störningsjourer. Vad gör man som granne om man inte har ett journummer?

– Då vänder man sig till styrelsen. De är skyldiga att hantera den här typen av frågor, säger Sofie Kjellin, chefsjurist på HSB Riksförbund.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro