ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Juristen: Här är svaren på 5 vanliga frågor om skilsmässa

Anna Åslund · 14 Aug 2018
Uppdaterad 14 Aug 2018
Molly Malm är jurist på Avtal24.

Molly Malm är jurist på Avtal24. Foto: Avtal24/Shutterstock


Hur skrivs ett bodelningsavtal? Och ska både en kamerautrustning och privata pensionssparanden ingå där? Molly Malm listar frågorna hon ofta får i jobbet som jurist på Avtal24.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur delar vi upp egendomen?

– Vid en skilsmässa listar ni, var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder. Den egendom som inte är enskild genom äktenskapsförord, villkor i testamente eller gåvobrev ska tas med. Sedan lägger ni samman summorna och delar beloppet lika. Det är endast överskottet ni delar på – alltså inte eventuella skulder och lån. Värdet från den ena maken kan alltså aldrig vara mindre än noll.

Vem har rätt till vad?

– Om den ena maken har egendom till ett högre värde så har den andra maken rätt till halva mellanskillnaden. Du har i första hand rätt att tilldelas dina egna saker. Kläder, presenter och andra personliga tillhörigheter till ett mindre värde har ni rätt att utelämna från bodelningen. Bankkonton, bil, bostad och privata pensionssparanden ska ingå. Det gäller även för dyrbara hobbyartiklar, som till exempel en omfattande kamera- eller golfutrustning.

Vilka avtal behövs?

– Ett bodelningsavtal är en förteckning över vad ni äger och vilka skulder ni har. Det är i bodelningsavtalet som ni delar upp egendomen mellan er. Tänk på att få bodelningsavtalet skrivet i nära anslutning till skilsmässan eftersom möjligheten att kräva bodelning annars finns kvar en lång tid framöver. Då kan den ekonomiska situationen ha förändrats. Dessutom kräver banken ofta ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att exempelvis ta nya bolån.

Hur funkar det om en av oss ska ta över den gemensamma bostaden?

– För att du ska få överta den gemensamma bostaden måste du också ta över eventuella bolån. Det är därför viktigt att du får ett godkännande från banken att ta över lånen innan bodelningsavtalet skrivs på.

Hur köper jag ut min partner ur vår gemensamma bostad?

– Allt sådant sköts i bodelningsavtalet. Bostaden är en tillgång på samma sätt som ett konto eller den dyra kamerautrustningen. Bostaden tas upp som en tillgång i bodelningen, bolånen som en skuld och sedan görs en uträkning. Tar jag över bostaden har min partner rätt att bli kompenserad med hälften av mellanskillnaden på värdet vi har på respektive lott i bodelningen. Jag behöver inte upprätta ett köpekontrakt eller gåvobrev vid sidan om bodelningsavtalet, utan bodelningen fungerar även som handling för att ändra ägandet på en bostad och flytta om lånen hos banken.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro