ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Juristjouren löser problemet – gratis

Nadia Bhere · 26 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Viktor Gustafsson, Lina Andersson, Jasmina Resulovic och Johan Flodgren studerar på Juridicum i Lund och arbetar ideellt med att hjälpa människor genom Juristjouren. 

Viktor Gustafsson, Lina Andersson, Jasmina Resulovic och Johan Flodgren studerar på Juridicum i Lund och arbetar ideellt med att hjälpa människor genom Juristjouren.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Ingen fråga är för dum för att ställas till Juristjouren. Varje vecka hjälper de människor med juridisk vägledning – helt gratis.Äktenskapsförord, arvsrätt och bodelning. Det är några av de vanligaste frågorna Juristjouren brukar få av sina besökare.– De flesta människor saknar grundläggande juridiska kunskaper och känner sig osäkra. Därför är det roligt att få hjälpa till, säger Johan Flodgren, 22.

Han läser på Juristprogrammet vid Lunds universitet och är en av många studenter som har valt att engagera sig ideellt i Juristjouren som har cirka 70 frivilliga.

Huvudkontoret finns på Stortorget i Lund men föreningen har också en ambulerande verksamhet och besöker varje månad medborgarkontor i Malmö och Lunds kommun.– Det känns kul och spännande att få användning av sin utbildning. Men vi är noga med att påpeka att det inte rör sig om rådgivning utan information. Vi svarar aldrig på frågor som vi inte kan, säger Flodgren.

Besöken bokas i förväg och studenterna har tystnadsplikt. Det går också bra att ringa Juristjouren för handledning på telefon. Frågor kring familjerätt är vanligast men också frågor om hyror och betalningsförelägganden.

– Vissa människor befinner sig i en desperat situation och blir tacksamma för hjälp. Men vi blir också tacksamma för att få vara till nytta och göra något bra, säger Lina Andersson, 25.    Nadia Bhere

klar

Artikellänk är kopierad

Nadia Bhere
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro