ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jury och färre bidrag 2015?

Nina Andrén · 23 Feb 2014
Uppdaterad 23 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta efter gårdagens deltävling.

Glad över att jag tippade någotsånär rätt. Glad över att Alcazar gav oss glitter och glamour och belönades med finalbiljett. Glad över att startfältet hade fler bra låtar än tidigare veckor. Glad över att min liverapportering flöt på utan tekniskt strul.

Arg över att så många artister falskade när det väl gällde. Arg över att svenska folket inte förstod sig på Josef Johanssons snygga ballad. Arg över att svenska folket röstade in två skitlåtar till Andra Chansen och då speciellt “En himmelsk sång” som är så tråkig att klockorna stannar. Arg över att folk verkar rösta mer på artister än låtar. Arg över att SVT aldrig skärper till sig vad gäller innehåll och mellanakter.

Var visst arg och ledsen över rätt mycket ser jag nu.

Mest arg är jag på SVT som inte ryter ifrån vad gäller den så kallade underhållningen mellan bidragen. Ingen skrattar. Ingen är imponerad. Twitter och Facebook bara svämmar över av människor som är på vippen att ge upp Melodifestivalen helt och hållet.

Det är så tragiskt att man på ett ynka år har lyckats rasera hela varumärket Melodifestivalen. Från succé till fiasko. PÅ ETT ÅR. Det kommer att ta flera år att försöka bygga upp varumärket igen. Steg ett är att göra om hela programidén. Konceptet med fyra deltävlingar, Andra Chansen och en final har varit detsamma sedan 2002. Nytänk 2015, tack!

Förstår att SVT inte vill släppa 3 miljoner tittare sex veckor i rad. Detta är ju deras stora kassako. Men tittarna är snart borta om inget ändras.

Kör en uppsnackslördag med kunniga gäster som diskuterar, visa gamla klipp ur arkiven och låt Carola, Loreen och Sean Banan (eller andra artister med MF-koppling som ger bred publik) tolka Melloklassiker.

Tre deltävlingar med säg sju bidrag varje vecka. Då har man redan sållat bort 11 bidrag från nuvarande 32 och kanske kan få resterande 21 att hålla högre klass och kvalité. Låt fyra bidrag gå direkt till final varje vecka. Slopa Andra Chansen.

En final med 12 bidrag. Och satsa pengarna som blir över på en kunnig manusförfattare som kan känna av vad publiken vill ha och som lägger krut på explosiva, oväntade och roliga mellanakter varje vecka.

Eller har ni på SVT ett bättre förslag att komma med? I dare you! Låt inte min älskade Melodifestival dö! Ge den en chans att evolvera!

En annan sak att betänka, som vissa av årets låtskrivare redan efterfrågar, är att tillsätta jurygrupper redan i deltävlingarna. Låtskrivarna i fråga känner att deras låtar inte ges en ärlig chans när folk i mångt och mycket verkar lägga sina telefonröster på en artist framför själva låten.

Bittra förlorare säger ni? Kan så vara men nog har de en bra poäng. Det är alltid ett problem att bidrag som vinner i längden har svårare att hävda sig mot en Anton Ewald eller en Yohio som drar telefonröster bara på sitt namn. Måste i samma andetag nämna Ellinore Holmer. Kan nån av de som röstade på henne nynna med i låten i dag? Helt ärligt – vem tyckte att “En himmelsk sång” var den tveklöst bästa låten i går? Jag förstår verkligen inte.

Personligen välkomnar jag en professionell jury redan i deltävlingarna som lyssnar på låtarna flera gånger och även tar hänsyn till sångröst och framförande. En “helhetskvalitetsgarantistämpel”. Precis som när Sverige röstar i Eurovision Song Contest kan juryröster och telefonröster vävas samman för att ge ett resultat.

Voilá! Några enkla steg för att höja standarden på både tävlande bidrag och programmet i sig.

Är ärligt talat livrädd för vad vi har att vänta oss för “underhållning” i finalen om två veckor.

Lika livrädd är jag för en duell i Andra Chansen på lördag där “En himmelsk sång” slår ut “Survivor”.

Startordning Andra chansen: 1. AMMOTRACK – RAISE YOUR HANDS 2. LINUS SVENNING – BRÖDER 3. JEM – LOVE TRIGGER 4. STATE OF DRAMA – ALL WE ARE 5. ELLINORE HOLMER – EN HIMMELSK SÅNG 6. MARTIN STENMARCK – NÄR ÄNGLARNA GÅR HEM 7. HELENA PAPARIZOU – SURVIVOR 8. OUTTRIGGER – ECHO

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Andrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro