ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jusjtjenko inleder motvilligt samtal med rival

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jusjtjenko har två veckor på sig att godkänna kandidaturen men han kan även utlysa nyval. Det skulle bli en stor seger för Janukovytj, som tvingades bort från makten under folkliga protester hösten 2004, om han åter fick bli premiärminister.

Julia Tymosjenko, som var Jusjtjenkos allierade under orangea revolutionen men som han sedan avsatte från premiärministerposten, vill att Jusjtjenko upplöser parlamentet och utlyser nyval. -Vi lämnar den här salen den 25 juli tills presidenten utfärdar ett dekret om att upplösa parlamentet, sade hon och vecklade ut en stor blå-gul ukrainsk flagga över sina ledamöters säten i parlamentet. Den politiska situationen i Ukraina har varit osäker sedan valet 26 mars. Tidigare försökte Tymosjenkos och Jusjtjenkos partier samt Socialistpartiet att bilda regering i två månader, men misslyckades.

Förutom Janukovytjs Regionernas parti ska Socialistpartiet och Kommunistpartiet ingå i den nya regeringen. Det har också spekulerats om huruvida en del politiker från Jusjtjenkos parti Vårt Ukraina tänker ansluta sig till koalitionen. De som är för en bred koalition menar att det är den enda varianten som kommer att värna om både de ukrainskspråkiga västra delarna av landet och de rysktalande östra.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro