ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Just nu handlar det om att överleva"

Peter Lindholm · 26 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Det faktum att ryktet om min kommande avrättning ­läckte ut gör att man kanske kan avdramatisera det lite, säger Roberto ­Saviano, författare till maffiaboken ”Gomorra”. Filmen med samma namn visas just nu på Stockholms Filmfestival. 

– Det faktum att ryktet om min kommande avrättning ­läckte ut gör att man kanske kan avdramatisera det lite, säger Roberto ­Saviano, författare till maffiaboken ”Gomorra”. Filmen med samma namn visas just nu på Stockholms Filmfestival.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Saviano? Nej, Soprano.
Saviano? Nej, Soprano.
Foto: SCANPIX

HOT. Roberto Saviano lever under ständigt dödshot från Neapelmaffian Camorran. Den organiserade brotts­ligheten avskyr honom efter att han gett uppmärksamhet åt deras brutala verksamhet i dokumentärromanen ”Gomorra”. Men maffian tjänar också pengar på sin värsta fiende genom att ­pirat­kopiera hans verk.– Camorran tjänar pengar på allt! Till och med sådant som går emot deras egna intressen. De säljer piratkopior av filmen och de har till och med tryckt upp piratkopior av boken. I en kuststad nära Neapel gav de ut en redigerad version, efter önskemål från en av de lokala bossarna.

Vad ville han ändra på?– Man tog bort allt som rörde deras affärsverksamhet och ekonomiska intressen. Men alla mord och skott­lossningar fick vara kvar.

Varför tror du att världen är så intresserad av din bok, är det för maffiaromantiken?– Det tror jag definitivt. Intresset för boken har ökats av populära tv-serier som ”Sopranos”. Det finns en romantisk aura kring maffian och det är inte bara ett inhemskt problem utan ett globalt.

Vad tycker du själv om ”Sopranos”?– När jag var i Helsingfors blev jag presenterad som ”Roberto Soprano”, haha. Jag tycker att det är en väldigt bra serie som ger en sann bild av verklig­heten, men den handlar om en brottslighet på nedgång.

Hur ser din vardag ut?– Jag lever med fem livvakter och vi rör oss alltid i två skottsäkra bilar. Mest udda är att jag alltid måste planera två dagar i förväg. Det är väldigt komplicerat att gå på restaurang. Hade jag inte hållit på med boxning, där jag kan ge utlopp för mina agressioner, vet jag inte hur jag skulle må.

Under hösten kom det fram uppgifter om att ­Casalesi­klanen skulle mörda dig innan jul.– Det är lite ­tragi­komiskt att veta om när man ska mista livet. Men det faktum att ryktet om min kommande avrättning ­läckte ut gör att man kanske kan avdramatisera det lite. Det är inte lika troligt längre att det skulle gå att organisera. Men det har varit väldigt jobbigt och är det ­fort­farande.

Kommer du att leva kvar i Italien?– Jag har funderat på att flytta därifrån för att kunna ­ar­beta något så när ostört. Och till skillnad från många andra författare måste jag erkänna att jag inte tänker ­över­drivet mycket på min nästa bok. Just nu handlar det om att överleva.

Scen ur ”Gomorra”.
Scen ur ”Gomorra”.
klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro