ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Justitieministern: Så ska lagen skärpas för att stoppa tvångsgifte

Johan Wikén · 17 Feb 2016
Uppdaterad 17 Feb 2017
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, vill kriminalisera stämpling till äktenskapstvång.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, vill kriminalisera stämpling till äktenskapstvång. Foto: TT


Lagen som förbjuder tvångsäktenskap trädde i kraft i juli 2014. Men hittills har inget fall lett till åtal. Nu vill justitieminister Morgan Johansson, S, skärpa lagen ytterligare.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 juli 2014 började lagen som förbjuder äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa att gälla i Sverige. Men hittills har ingen åtalats för ett sådant brott – trots att ett 50-tal fall har utretts, enligt Åklagarmyndigheten.

– Ärenden om tvångsäktenskap är ofta svårutredda på grund av bevissvårigheter. Det kan till exempel vara svårt att förmå de drabbade att medverka i en brottsutredning och de inblandade personerna kan ha hunnit lämna landet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

►LÄS MER: Hon giftes bort mot sin vilja: ”Vi får inte vara fega i Sverige”

Därför ska regeringen utvärdera lagskärpningen från 2014. Men justitie- och migrationsministern uppger att regeringen även planerar andra åtgärder.

– En åtgärd som regeringen kommer att vidta är att kriminalisera stämpling till äktenskapstvång för att rättsväsendet ska kunna ingripa tidigare i dessa fall.

Lagförslaget ska lämnas in av regeringen ”inom kort”, enligt ministern.

I en undersökning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor från 2015 uppger 31 procent av unga med utländsk bakgrund att de inte får vara ihop med vem de vill för sin familj, för unga med svensk bakgrund är siffran sju procent.

– Det är en oacceptabel skillnad. Samhället behöver göra mer för att motverka hederskulturer. Det handlar om att ha bra lagstiftning på plats, att öka myndigheternas samarbete och se till att det finns information och stöd till de som drabbas.

LÄS MER: Fem fakta som visar varför kampen mot tvångsäktenskap måste fortsätta

Den senaste tiden har det rapporterats om en ökning av antalet gifta asylsökande barn som kommit till Sverige. Trots att barnäktenskap är förbjudet har kommunerna ofta låtit barnen bo tillsammans med den vuxna partnern.

Hur ser du på det?

– Barnäktenskap är inte tillåtet i Sverige. Därför ska ensamkommande barn inte bo tillsammans med vuxna om de inte placerats där av socialtjänsten, säger Morgan Johansson.

Experten: ”Vi måste skicka tydliga signaler ”

Juno Blom är utvecklingsledare på länsstyrelsen Östergötland som har ett nationellt uppdrag att försöka motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

– Jag tycker att vi med respekt för de som är utsatta borde göra en felsökning och ta reda på vad det är som gör att det inte går till åtal. Det måste finnas skäl till det.

Hon tycker att juridiskt kunniga ska gå igenom alla anmälningar som har kommit in gällande äktenskapstvång för att se hur man har använt lagstiftningen.

– Lagar är till för att skydda människor från det som är skadligt för dem. Vi måste skicka tydliga signaler och visa att så här ska det inte gå till. Då kanske fler unga vågar komma i ett tidigare skede. Det är myndigheters ansvar, säger Juno Blom.

Juno Blom.
Juno Blom.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro