ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Justitieministern: Terrorlagen kan behöva skärpas

Johan Wikén · 9 Apr 2017
Uppdaterad 9 Apr 2017
Morgan Johansson, S, vill titta på Norges lagstiftning.

Morgan Johansson, S, vill titta på Norges lagstiftning. Foto: TT


Efter terrordådet i Stockholm öppnar justitieminister Morgan Johansson, S, för att skärpa terrorlagstiftningen. Jag vill gärna titta på det norska exemplet. De har i en del fall gått längre i lagstiftningen än vi gjort”, säger ministern till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur vi kan skydda oss mot framtida attacker är en fråga som många vill ha svar på. Röster har höjts om att det borde finnas fler trafikhinder som skyddar mot lastbilsattacker eller liknande längs populära gågator.

– Det är klart att man alltid kan prata om hur de fysiska hindren på gatorna ser ut. Men så länge man har ett öppet samhälle med en stadskärna där man ska kunna röra sig så är det här en av de svåraste attackerna att skydda sig mot, säger justitieminister Morgon Johansson, S, till Aftonbladet.

Han menar att det bästa sättet att motverka terroristattacker är genom underrättelsearbete. Det vill säga att man stoppar potentiella gärningsmän innan de hinner skrida till verket.

Terrorlagstiftningen har redan skärps i Sverige genom kriminalisering av terrorresor och finansiering av terrorism. I Norge har man dock gått längre. Samröre med terrorlistade organisationer och deltagande i väpnad konflikt är även det kriminaliserat. Något som är intressant för Sverige, enligt justitieministern.

– Jag vill gärna titta på det norska exemplet. De har i en del fall gått längre i lagstiftningen än vi gjort. Det handlar bland annat om detta med deltagandebrottet. Jag är öppen för att göra ytterligare förändringar om det skulle behövas, säger Morgan Johansson till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro