ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kackerlackorna kröp på porslinet

John Lindblom · 29 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Inspektörerna hittade kackerlackor bland tallrikarna.

Inspektörerna hittade kackerlackor bland tallrikarna.


Rapporter om snusk på 370 Stockholmskrogar

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills i år har redan fler missförhållanden på krogar i Stockholm rapporterats till miljöförvaltningen än under hela förra året. Råttor, kackerlackor, misstänkt matförgiftning, eller andra klagomål har hittills under 2009 inneburit i snitt en ny inspekterad krog – varje dag.– Vi har dessutom stängt igen 16 restauranger då bristerna varit helt oacceptabla eller att de inte bättrat sig trots påtryckningar, säger Lennart Norring på miljöförvaltningen.Sedan 2007 kan miljöförvaltningen använda ett nytt sätt att sammanställa krogsnusket.  En ny lagstiftning tvingar restaurangerna att själva betala sina brister via en extrakostnad per timme för de extrakontoller som inspektörerna tvingas göra. De kritiserade krogarna sammanställs på en lista för ”extrakontroller”. Tidigare låg den kostnaden i förvaltningens budget.Bland de 370 restauranger, kaféer och livsmedelsbutiker som dragit på sig dyra extrakostnader är det flesta innerstadskrogar. Några är ”innekrogar”.– Fullt rimligt att krogarna även står för den kostnaden, säger Stefan Barenthein, på Sturehof, som haft två timmars debitiering för bristande hantering i år.

Regeringens krog får kritik

Statsrådens personalkrog tillhör dem som i år dragit på sig extrakostnader efter hygienbrister. Vid två tillfällen i år har Stockholms livsmedelsinspektörer besökt regeringskrogen efter ”larm”. Framför allt är det egenkontrollprogrammet och kontrollen över allergiframkallande livsmedel  som brustit, men inspektörerna ertappade bland annat också personal med att använda samma skärbräda för olika typer av livsmedel.– Självklart inte acceptabelt, säger Anette Olofsson, på Sodexo, som driver krogen.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro