ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaféägare anklagas för sexofredande av unga jobbsökande

Lilian Andersson · 27 Nov 2013
Uppdaterad 27 Nov 2013

Enligt åtalet var fester med sexlekar och orgier efter arbetstid obligatoriska för den som ville ha sommarjobb på ett kafé.

klar

Artikellänk är kopierad

Unga tjejer som sökte sommarjobb hos den 33-årige kaféägaren fick följa med ner i källaren på en intervju. Där ska han ha berättat om det ”andra jobbet”  som började efter midnatt.
Unga tjejer som sökte sommarjobb hos den 33-årige kaféägaren fick följa med ner i källaren på en intervju. Där ska han ha berättat om det ”andra jobbet”  som började efter midnatt.Foto: Polisen

Nu åtalas en kaféägare i 30-årsåldern för flera fall av sexofredanden under anställningsintervjuer och för att ha försökt köpa sex av en 16-årig flicka.

– Du kommer tjäna så grymt mycket pengar, ska mannen ha sagt enligt åtalet.

Den 16-åriga flickan blev jätteglad när hon kallades till anställningsintervjun för sommarjobb på ett kafé i Stockholm i våras.

Men enligt åtalet ville kaféägaren att 16-åringen skulle vara tillgänglig för olika slags sexlekar efter arbetstid på kafékontoret – i utbyte mot jobb.

– Han frågade om jag gillade alkohol och vad det galnaste jag gjort var, säger 16-åringen i förhör.

Mannen tog ned flickan i källaren för att "visa runt". Hans trevliga glada sätt förändrades och han ska ha berättat att det "andra jobbet" började efter midnatt. 16-åringen såg sunkiga madrasser på golvet och rummet luktade väldigt illa.

Kaféägaren ska ha tagit fram en burk märkt "dricks" som innehöll mycket pengar och sagt:

– Vill du suga av mig och klä av dig för pengar?

Chockad och rädd lämnade 16-åringen kaféet.

– Jag bara grät och grät och kände mig jätteäcklad, säger 16-åringen som genast ringde sin pappa och kaféägaren polisanmäldes.

Vid en anställningsintervju med en 18-årig flicka i mars ska mannen enligt åtalet ha tryckt sitt kön mot henne samtidigt som han berättade vilka anställda han haft sex med och på vilket sätt.

Han ska även ha kommit med sexuella förslag till en annan flicka som under våren sökte jobb.

Kaféägaren förnekar brott och hävdar i förhör att de flickorna som flörtat med honom under anställningsintervjun inte har fått något jobb.

– Han förnekar gärningarna, säger mannens försvarare, advokat Anders Bohmansson. Alla kan inte få jobb på kaféet, kanske någon är missnöjd. Det är fler som sökt jobb än de här tjejerna som inte gjort någon form av anmälan. 

Facket: Sextrakasserier ett jätteproblem

Sexuella trakasserier är ett stort problem inom hotell- och restaurangbranschen. Men kvinnorna vågar inte anmäla av rädsla för att förlora sina jobb.

– Det här är ett jätteproblem som vi kommer att fokusera på under nästa år. Vi måste stärka kvinnorna så att de vågar anmäla, säger Annika de Klonia, ombudsman på Hotell- och Restaurangfackets avdelning för Stockholm-Gotland.

Enligt henne är det inte bara unga jobbsökande som får sexuella förslag.

– De unga tjejerna är svåra att få grepp om eftersom det ofta handlar om tillfälliga jobb. Men stor del av våra medlemmar är kvinnor och många har utländsk bakgrund, exempelvis inom hotellstädning. De vågar inte ta strid mot arbetsgivaren och anmäla sexuella trakasserier.

Vid en eventuell anmälan står ord emot ord:

– Många kvinnor drar sig för att anmäla. Det blir inte tagna på allvar och arbetsgivarens ord väger tungt, säger Annika de Klonia.

klar

Artikellänk är kopierad

Lilian Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro