ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaffe biter inte efter sömnbrist

TT · 19 Jun 2016
Uppdaterad 28 Dec 2016
Det spelar ingen roll hur fint kaffet är. Efter några dagars sömnbrist hjälper inte koffeinet längre, enligt en ny amerikansk studie. Arkivbild.

Det spelar ingen roll hur fint kaffet är. Efter några dagars sömnbrist hjälper inte koffeinet längre, enligt en ny amerikansk studie. Arkivbild. Foto: Chitose Suzuki/AP/TT


Har du sovit dåligt flera dagar i sträck är det ingen idé att dricka kaffe för att bli pigg igen. Det visar en ny amerikansk studie.

klar

Artikellänk är kopierad

En rykande kopp kaffe kan ses som räddningen efter en dålig natts sömn.

Och de två första nätterna med dålig söm kan den också vara det. Men blir det fler nätter än så har koffeinet inte längre effekt, enligt den nya studien som stötts av det amerikanska försvaret.

I studien begränsades sömnen hos 48 friska personer i fem dagar. Testpersonerna fick antingen en 200 milligrams koffeintablett eller ett placebopiller. Därefter fick personerna genomgå uppmärksamhetstest. De sista tre dagarna i testet kunde forskarna inte se någon förbättring i testet av koffeinet.

”Vi var speciellt överraskade över att den fördel som 200 mg koffeintabletter innebar försvann efter tre nätter av begränsad sömn”, säger forskaren Tracy Jill Doty i ett pressmeddelande på American Academy of Sleep Medicine.

Hon anser att studien är viktig, eftersom koffein används brett som prestationshöjande medel just vid långvarig sömnbrist.

”Studiens resultat pekar på att samma dagliga dos av koffein inte är tillräcklig för att förhindra att prestationerna försämras efter flera dagar av dålig sömn”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro