ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaffe skadar inte hjärtat

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Forskarnas slutsats, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Circulation, är att det inte finns några bevis för att kaffedrickande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Avgörande är dock hur kaffet tillreds: Kaffe som bryggs i pappersfilter är ofarligt, medan kokkaffe och andra ofiltrerade sorter kan öka risken för hjärt- kärlsjukdom, skriver Dagens Nyheter.

Forskarna vid Harvard School of Public Health och Harvard Medical School har följt omkring 84 000 kvinnor sedan 1980 och 44 000 män sedan 1986, fram till år 2000. Lågkonsumenterna i studien drack inte kaffe alls medan storkonsumenterna satte i sig sex eller fler koppar varje dag.

Tidigare studier har pekat på att kokning frigör fetter som finns i kaffebönan. Fetterna bidrar till att höja halterna av bland annat kolesterol i blodet, vilket påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom. När man brygger kaffe fastnar fettsubstanserna i filtret.

Enligt webbplatsen Svensk kaffeinformation är andelen kokkaffe i Sverige 15 procent och på stadig nedgång. De regionala variationerna är dock stora, i norra Sverige är andelen kokkaffe 40 procent.

En annan ofiltrerad sort som är på frammarsch är espresso, men trots att den blivit allt populärare på senare år svarar den ändå bara för ungefär en procent av konsumtionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro