ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaffekedjorna ökar mitt i krisen

Andreas Jelvefors · 27 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Koffeinet håller svenskarna i ett krampaktigt grepp. Inte bara hemma. Kaffebarernas försäljning ökar kraftigt i lågkonjunktur.Svenskarna drar in på lyxvaror. Men kaffestunden på fiket är helig.– Kaffet är det sista man drar in på säger Carolin Sjöholm, 31, som igår fikade med sin syster Sessan på Waynés Coffee på Södergatan i Malmö.

Och det är just kaffekedjorna som visar mest styrka när världsekonomin luktar kaffesump. Det visar Delfi Marknadspartners årliga redovisning av utvecklingen inom snabbmatsbranschen.– Det har varit en stark kaffetrend länge. Och i lågkonjunktur tror jag att människor tenderar röra sig mot billigare och enklare måltider vilket är en del av kaffekonceptet, säger , Joakim Browall, vice VD på Delfi marknadspartner.

Bäst av kaffekedjorna går Espressohouse. Marknadschefen pekar på att kaffe kan bli tröst i ekonomisk motvind.– Jag tror att när folk drar in på platt- tv och andra saker är kaffe något man i högre grad vill unna sig, säger Anders Jonsson, marknadschef på Espressohouse. Företaget ökade förra året sin omsättning med 30 procent, till 290 miljoner kronor.

Snabbmatsbranschen omsatt förra året totalt 19,7 miljarder.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro