ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kairos guldkorn

Johan Öberg · 14 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En bra karta är guld värd i Kairo. Men att gå vilse kan vara kul på vissa håll, som i basarerna och gamla stan – folk visar gärna vägen, eller så hittar man en större gata med taxibilar efter ett tag. 

En bra karta är guld värd i Kairo. Men att gå vilse kan vara kul på vissa håll, som i basarerna och gamla stan – folk visar gärna vägen, eller så hittar man en större gata med taxibilar efter ett tag. 


klar

Artikellänk är kopierad

Kairo är ett överväldigande gytter av folkliv och sevärdheter. Men du hinner med det bästa på 72 timmar.

Dag 1Puckel och pyramid. Stig upp i den disiga gryningen och ta en taxi till pyramiderna.Resan kan ta tid i den kaotiska trafiken (det bor 25 miljoner här). Ett alternativ är att ta t-banan till stationen Giza Suburbs och sedan taxi. Pyramidområdet öppnar klockan 8. Värj dig för alla självutnämnda och officiella guider – att gå runt själv och insupa atmosfären är skönare. Vill du bli guidad, slå följe med en av alla turistgrupper, det räcker.Börja med det spännande inre av den 4 500 år gamla och 140 meter höga Cheops pyramid. Trappgångarna är heta och extremt trånga på sina håll. Klaustrofobin minskar om man kommer före turisthorderna.När du kommer ut, avvisa alla kamelförare – de är oftast skojare – om du inte alltid drömt om att bli fotad uppflugen på en puckel. Öknen är annars fridfull. Vidderna, sanden, morgondiset och dessa märkliga byggnadsverk är som gjorda för stilla kontemplation.Det tar sin tid att uppleva de tre stora pyramiderna, sfinxen och det skönt tempererade Solbåtsmuseet – tänk att det stora träskeppet har bevarats i flera tusen år!Eftermiddagen tillbringar du i stadens moderna centrum, kollar egyptisk shopping och äter på populära Felfela på Sharia Hoda Shaarawari 15. Ta sedan en tur till de koptiska kvarteren, som enklast nås med t-banan. För att inte kulturchocken ska bli för stor – ät middag på lyxhotell. Egyptian BBQ på Semiramis Intercontinental är ett bra val.Dag 2Skatter och vyer. Gå upp lite senare än dag 1 och besök den andra omistliga sevärdheten – Egyptiska museet. Där finns alla de makalösa skatter som har hittats i pyramiderna och i Konungarnas dal.Trängseln är monumental vid 9 när museet öppnar. Ha en guidebok med dig, styr mot Tutankhamunrummen på plan 2 och håll tummarna för att de främsta fynden inte befinner sig på utlandsturné. Museet är gigantiskt. Nästan allt är sevärt, men efter Tutankhamun kan man ta det lugnt och glida fram där besökarna är färre.Sedan kan en båttur på Nilen pigga upp. Vänta till strax före solnedgången och pruta hårt med feluckaskepparna.Lyxa sedan till det med drinkar och fin utsikt från taket på Nile Hilton före middagen på El-Thahrir på Sharia Talaat Harb-gatan.

Dag 3Myllrande basarer. Varm i kläderna? Då är det dags för basarerna och gamla stan.– Salam, where do you come from?– Sweden.– Welcome to Egypt!Du hinner inte mer än ut ur taxin innan du hör de orden första gången. De följs oftast av ett varmt leende och kanske ett handslag.Här bjuds på te i tid och otid – utan förväntan att vinna något på det.Försäljare kan vara väl påstridiga, men ett nej följt av ett leende accepteras av alla utom de få rena bondfångarna. När erbjudandena låter för bra och vägen dit är lång – se upp!Som kvinna har du sällan problem, men reser du ensam kan frågorna om var din man är bli tröttande.I Kairos väldiga basarområde trängs folk och fä med varor, smuts, koranskolor, moskéer och tehus med vattenpipor. Missa inte området där man gör festlyktor, den doftande kryddsouken och tältmakarnas gata.Bortsett från turistbasaren nära al-Azhar-moskén får man gå i fred – undantaget de glada hälsningarna.Tre intensiva dagar är över – dags att resa tillbaka till Röda havets sköna bad för lite lugn och ro.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro