ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaj Linna frikänns helt för Kalamarksmordet – här är allt du behöver veta

Linnea JohanssonFilip Häggberg · 20 Mar 2017
Uppdaterad 15 Jun 2017
Kaj Linna dömdes för mordet 2004 – nu frikänns han.

Kaj Linna dömdes för mordet 2004 – nu frikänns han. Foto: TT


Kaj Linna som mot sitt nekande dömdes till livstids fängelse 2004 frikänns i dag helt av hovrätten för rånmordet i Kalamark. Det här behöver du veta om mordet och Kaj Linna.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är Kalamarksmordet?

I april 2004 mördades en 59-åring på sin gård i Kalamark, Norrbotten. 59-åringens bror blev misshandlad.

Det var när bröderna kom hem till sin gård, efter en middag hos vänner, som dådet skedde. 59-åringen gick till ladugården för att ge djuren mat, då han överfölls och misshandlades med en träregel. Hans kropp täcktes med fodersäckar och en skottkärra, efter att han fått sin mun tejpad. Gärningsmannen gick sedan vidare in till huset, där den handikappade brodern blev misshandlad och bunden.

Gärningsmannen lämnade sedan gården, med några tusen kronor som han stulit. Hemtjänsten hittade bröderna två dagar senare. En av dem var vid liv, men 59-åringen hittades död i ladugården.

Hur blev Kaj Linna misstänkt?

Ett vittne uppgav för polisen att han hört Kaj Linna göra planer för att råna bröderna. 59-åringens bror pekade dock ut en annan gärningsman, men denne hade alibi för kvällen, vilket ledde misstankarna till Kaj Linna.

Han blev sedan häktad och åtalad, innan han den 29 december 2004 fälldes i Luleå tingsrätt för mord och grovt rån – till livstids fängelse. Kaj Linna nekade anklagelserna och det fanns ingen teknisk bevisning mot honom. I mars 2005 fastställdes domen av hovrätten för övre Norrland.

Vad hände sen?

Kaj Linna har kämpat för sin oskuld genom åren, och 2010 var han nära att beviljas resning, men fick avslag i Högsta domstolen. Även 2006 nekades Linna resning.

I maj 2015 började han förbereda en ny resningsansökan, och i december 2016 beviljades den av Högsta domstolen. Till grund för beslutet ligger bristande trovärdighet hos huvudvittnet, personen som enligt egen utsago hört Linna planera att råna bröderna.

När Högsta domstolen beviljade Linnas resningsansökan beslutade de att Hovrätten för övre Norrland skulle pröva fallet på nytt. Åklagaren Jens Göransson har gett besked om att han vill pröva fallet i rätten – och komplettera bevisen. Huvudförhandlingen är planerad till i maj och ska pågå i fem veckor.

Tretton år efter det uppmärksammade rånmordet anhölls en man i 45-årsåldern, som förekom redan i den ursprungliga utredningen, misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån. Mannen är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Vad händer nu?

Den 20 maj släpptes Kaj Linna fri i väntan på dom. Nu står det klart att han frikänns helt av Hovrätten för rånmordet i Kalamark.

– För en minut sedan var jag faktiskt en livstidsfånge, det är jag inte nu, säger Linna till Dagens Nyheter när beskedet kommer.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea JohanssonFilip Häggberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro