ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kajs medicin blev tre gånger så dyr

Daniel Boman · 30 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Katten Gumman fick ingen mat: Medicinen hade nämligen blivit ter gånger så dyr.

Katten Gumman fick ingen mat: Medicinen hade nämligen blivit ter gånger så dyr. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Priserna på receptbelagda mediciner åker jojo. När Kaj Larsson kom till apoteket kostade hans hjärtmedicin tre gånger så mycket som två månader tidigare. – Jag hade med mig en hundring extra för att köpa kattmat, men nu blev det inte så, säger han.I stället för att betala 49 kronor för ett paket Enalapril Krka kostade medicinen plötsligt 149,50 kronor.– Helt galet, det kan inte stämma, tänkte jag först. För mig som snart går i pension är flera hundra kronor extra per år mycket pengar, säger han.

Prishöjningen som Kaj Larsson råkade ut för är inte ovanlig. Enligt Apoteket är det medicintillverkarna som bestämmer priset, och de ändrar sig ofta.– Priserna på mediciner ändrar sig varje månad. En tredubbling är inte helt ovanligt, säger Maud Walan, kategorichef för receptbelagda mediciner på Apoteket.

Apoteket ska alltid se till att ta fram det billigaste alternativet till kunderna. Något som innebär att de ofta kan få byta fabrikat.– De flesta har vant sig vid att byta märke och effekten är alltid densamma. Men det finns problem, till exempel kan tabletterna vara av olika storlek och paketen svåra att hålla isär vilket innebär att kunderna kan ta dubbel dos av misstag, säger Maud Walan.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro