ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kåkstäderna här för att stanna

Sebastian Chaaban · 17 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms exploateringskontor beslutade att EU-migranterna i Högdalen skulle vräkas. Kåklägren på kommunens mark är olagliga.

Men kåkstäderna kommer att finnas kvar.

– Vi vet att det finns flera läger. Och vi i staden är helt införstådda med att det här inte löser alla problem. Jag är helt övertygad om att vi kommer behöva göra fler saker, det här är delvis nya frågor för oss, säger Fredrik Jurdell, avdelningschef socialförvaltningen på Stockholms stad.

I november så bildades en samverkansgrupp, bestående av Stockholms stad, polisen, kommuner och andra aktörer, för att diskutera hur frågan om kåkstäderna kan hanteras. 

– Det är relativt nytt att vi fått den här typen av bosätningar. Kåkstäder har vi haft i mindre skala tidigare, men det här är ett speciellt, komplext och stort problem. Det är inget som vi kan lösa själva och därför samverkan vi nu inom länet. Men den här frågan måste upp på EU-nivå, Lars Serenander, polisintendent på länskriminalen.

Ett nätverk av Europeiska storstäder har även bildats som sinsemellan ska diskutera frågan med hemlösa EU-migranter.

Enligt polisen, socialtjänsten och Kronofogden planeras just nu inga ytterligare vräkningar av kåkstäder i Stockholm.

Men de boende i det nya kåklägret i Huddinge kommer med stor sannolikhet att vräkas.

– De bor på kommunens mark och det är inte tillåtet att bygga bosättningar på marken, så det blir säkert så, säger Gunilla Helmerson, (M) ordförande för socialnämnden i kommunen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro