ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kalifornien är fortfarande precis lika intressant

metro · 2 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Turkey not technology står det på en fönsterskylt till en matbutik. I San Francisco råder teknikfrossa. ­Butiks­ägaren berättar att han är less på alla kunder som vill att de ska ha wifi. ”I en matbutik?”, säger han trött. Trots att IT-bubblan sprack för länge sedan och det är finanskris i USA, så händer det mycket intressant här i Kalifornien.

Chris och Cherie har sålt sina hem och reser runt i sin husbil, ombyggd för deras tekniska behov. De har kombinerat sitt ­teknik­liv med nomadens, Technomadia kallar de det. De bloggar och twittrar om sin vardag. De säger: ”If you’re not on a stationary career track that inspires you, and travel is calling you louder, perhaps it’s time to explore job opportunities that would support such a merging”.

Det finns en myt som säger att söder om Santa Cruz finns öppningen till den andra världen och det är därför Kalifornia har blivit så ledande inom innovationer och kreativitet. Stora företag som Apple, Craigslist, Ebay, Google, Twitter startades här och liksom technomaderna började de som företeelser.

I USA är communities vanligt och det är där något börjar genom att ge medlemmarna identitet. Folk organiserar sig på gräsrotsnivå för att göra saker tillsammans, nätverkar och får inspiration. Man bygger upp sin personliga karriär till­sammans med andra. Här börjar man använda tekniska applikationer innan de är perfekt ­ut­förda. Det är i användarprocessen som tekniken förfinas, förnyas och växer. Man leker med teknik för sina vardagliga syften. ISverige är vi mer individuella och tar fram innovationer, när en sak är färdig så är det en färdigpackad produkt som saluförs för att möta en marknad. I Sverige är vi kräsna, tekniken ska fylla många, helst alla våra behov, annars är vi inte intresserade. Detta är känt och det är därför man testar många nya applikationer här. Men vad skapar denna perfektion när det gäller användarkreativiteten?

Begreppet ”California Ideology” handlar om att tekniken kan skapa en utopisk verklighet där den personliga friheten är större än byråkratin. Detta kan man likna med vissa personers bloggande som har blivit en nyhetskanal fri från de stora mediamogulerna. Eller att arbeta från vilken plats man gillar för dagen.

Ju mer jag letar desto mer intressanta företag, personer och communities hittar jag. Vill man arbeta med eller forska om teknik ska man ­absolut åka hit. California the open source for turning your turkey into technology.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro